Pääkirjoitus: Carean pitää ratkoa lääkäripulaa tarmokkaammin

Pohjois-Kymen sairaalan Poksin ongelmat pahenevat. Tiistaina Poksista suljettiin jo toinen vuodeosasto. Edellinen oli pantu kiinni viime viikolla. Syynä on lääkäripula, jonka takia potilasturvallisuutta ei pystytä takaamaan.

Sulkujen takia Kouvolassa on käytössä tällä hetkellä vain noin 70 vuodeosastopaikkaa. Vielä viime vuoden puolella vuodepaikkoja oli Kouvolassa noin 160. Vuodenvaihteessa niitä vähennettiin 115:een ja nyt siis osastosulkujen takia lisää.

Vuodepaikkojen vähyys tarkoittaa sitä, että keskussairaalassa Kotkassa hoidettuja kouvolalaisia ohjataan jatkohoitoon eri puolille Kymenlaaksoa.

Sairaanhoitopiiri Carea on vastannut Poksin toiminnasta vuodenvaihteesta lähtien. Poks on aiemminkin — Kouvolan kaupungin vastatessa sairaalasta — kamppaillut lääkäripulan kanssa. Carean aikana ongelmia ei ole saatu ratkottua, vaan ne ovat päinvastoin pahentuneet. Nyt pulaa on myös yleislääkäreistä, eikä edes keikkatyöläisiä löydy paikkaajaksi.

Carean epäonnistumista on turha selittää yksittäisten lääkärien eläköitymisellä, sillä eläkkeelle jäämisen ei pitäisi tulla yllätyksenä. Carean täytyy nyt hakea ratkaisua ponnekkaammin: lääkärien rekrytoimiseen pitää hakea uusia keinoja ja tutkia mahdollisuudet kierrättää lääkäreitä maakunnassa. Carean tulee taata kattavasti palveluja myös kouvolalaisille.