Pääkirjoitus: Kouvola saa aikaan säästöpäätöksiä tuskastuttavan hitaasti — Ehtivätkö valtuutetut perehtyä massiiviseen pakettiin niin, että ymmärsivät mitä olivat päättämässä?

Kymmenvuotisen historiansa aikana Kouvolassa on puuhattu palveluverkkojen karsimista lähes vuosittain. Usein perkaaminen on jäänyt pääosin puheeksi: isoja ratkaisuja ei ole uskallettu tai haluttu tehdä. Tämän takia kuuden kunnan yhteenliittymässä on ollut vanhojen kuntien jäljiltä raskas palvelurakenne: esimerkiksi uimahalleja on ollut paljon, samoin kouluja, erityisesti lukioita.

Kaupunginvaltuuston maanantaisessa kokouksessa Kouvolan säästöpaketti meni läpi lähes kaupunginhallituksen esittämässä muodossa. Hallitus oli karsinut viranhaltijoiden tekemiä esityksiä merkittävästi, eikä kaikkia talouden tasapainottamiseksi tarvittavia säästöjä saada aikaan.

On erikoista, että kaupunginjohtaja joutuu huomauttamaan — aivan aiheellisesti — kokenutta poliitikkoa väärän tiedon levittämisestä.

Hyvää on se, että osa valmistelluista ja perustelluista säästöesityksistä toteutuu. Esimerkiksi lukioverkosta saatiin aikaan Kouvolan lukiolaisten määrään nähden järkevä ratkaisu. Säästöjen lykkäyksissäkin oli perusteltuja ratkaisuja. On ymmärrettävää, ettei esimerkiksi alakoulua lopeteta ennen kuin korvaavat tilat ovat olemassa.

Säästöpäätöksiä on vaikea tehdä. Maanantain kokouksen jälkeen voi pohtia, kannattaako päätösten tekoa vaikeuttaa niputtamalla kaikkien toimialojen verkkoesitykset samaan kokoukseen. Ehtivätkö valtuutetut perehtyä massiiviseen pakettiin niin, että ymmärsivät kaiken mitä olivat päättämässä? Yli kahdeksantuntisen maratonkokouksen loppupuolella kenenkään keskittymiskyky ei selvästikään ollut parhaimmillaan.

Säästöjen jauhaminen vuosi vuoden jälkeen on luonut myös ikävää vastakkainasettelua. Poliitikkojen ja viranhaltijoiden tulisi tehdä yhdessä työtä koko Kouvolan hyväksi. On erikoista, että kaupunginjohtaja joutuu huomauttamaan — aivan aiheellisesti — kokenutta poliitikkoa väärän tiedon levittämisestä.

Uusimmat uutiset