Pääkirjoitus: Korona ja öljy rassaavat rajusti taloutta

Koronavirustartuntojen ja -kuolemien määrä kasvaa päivittäin. Isoksi harmiksi alkavat paisua myös koronan seurannaisvaikutukset. Maanantaina pörssikurssien arvoa kuvaavat yleisindeksit heikkenivät eri puolilla maailmaa viidestä jopa kymmeneen prosenttiin.

Yhdysvalloissa pörssit avautuivat Suomen aikaan iltapäivällä. Seitsemän prosentin lasku aiheutti sen, että kaupankäynti keskeytettiin 15 minuutin ajaksi. Analyytikot kuvailivat pörssipäivän sisältöä paniikin hinnoitteluksi.

Koronan lisäksi markkinoita hämmentää öljyntuottajamaiden eripuraisuus ja siitä seurannut hintasota. Raakaöljyn hinta putosi maanantaina 30 prosenttia. Vastaavan suuruinen syöksy on nähty viimeksi vuonna 1991 Persianlahden sodan alkaessa.

Taloussukelluksesta voi tulla pitkä ja raskas, jos korona leviää pandemiaksi. Onneksi Kiinassa korona on ainakin virallisten tietojen perusteella talttumaan päin. Sunnuntaina tilastoitiin enää 40 uutta tartuntaa. Jos Eurooppa onnistuu karanteeneilla ja muilla rajoituksilla saamaan tartuntatapausten määrän laskuun, voi talous reagoida nopeasti myös toiseen suuntaan.

Karanteeneista ja eristyksistä päättävät ovat kahden tulen välissä. Kun Italian hallitus päätti sunnuntaina eristää pahimpia korona-alueita, maailman terveysjärjestö WHO kehui maan järeitä toimia. Pohjois-Italia on maan talouden veturi, joten eristämispäätökset eivät taatusti ole olleet helppoja Giuseppe Conten johtamalla hallitukselle.

Suomen kannalta öljyn hinnan romahtamisella voi olla jopa koronaa suuremmat kielteiset vaikutukset. Öljyn hinnan aleneminen painaa perinteisesti myös Venäjän ruplan kurssia alas. Jos ruplan kurssi sakkaa pahemmin, eivät venäläiset yritykset ja ihmiset kykene enää ostamaan suomalaisia tuotteita ja palveluja. Sillä voi olla isot vaikutukset Suomen talouteen.