Pääkirjoitus: Taikatemput eivät auta Kouvolan muuttotappioon — Veronkorotus osuu omaan nilkkaan

Uudet kouvolalaiset kehuivat estotta kaupunkia torstaina järjestetyssä uusien asukkaiden illassa. Xamkissa opiskelun aloittaneet Jonna Orvasto ja Aleksander Lempinen kehuivat Kouvolan Sanomien artikkelissa ruokapaikkoja, Kasarminmäkeä ja kauppakeskus Veturin tarjontaa. Jotkut muuttajat arvostivat sitä, että Kouvola on lapsiperheelle rauhallinen paikka mutta lähellä pääkaupunkiseutua.

Mukavista sanoista huolimatta Kouvolan tilanne on karu. Muuttotappiota tuli viime vuonna 577 asukkaan verran.

Tilastokeskuksen väestöennusteen mukaan Kouvolan muuttoliike tulee kääntymään kaupungistumisen myötä voitolliseksi 2030-luvulla, mutta syntyvyyden lasku ja kuolleisuuden lisääntyminen painavat väkilukua silti jyrkkään syöksyyn. Ennusteen mukaan Kouvolassa on vuonna 2040 noin 14 000 asukasta nykyistä vähemmän.

Kouvolan huonosta maineesta on puhuttu paljon. Kaupungin herättämillä mielikuvilla voi olla pieni vaikutus muuttoliikkeeseen. Selvästi suurempi vaikutus on kuitenkin työpaikkojen määrällä, veroprosentilla ja toimivilla palveluilla.

Kouvolan talouden heikko tilanne on johtanut siihen, että kaupunginvaltuusto päätti jo korottaa tuloveroprosenttia 0,5 prosenttiyksikköä ensi vuodeksi. Tuloveroprosentti on jatkossa 21,25.

Jos talous ei oikene, nostopaine on taas edessä tulevina vuosina. Se ei voi olla Kouvolan tie.

Pidemmällä aikavälillä myös itärata-hankkeen eteneminen on ensiarvoisen tärkeää. Vanhojen vuoden 2014 tilastojen mukaan 571 kouvolalaista käy viikoittain töissä Helsingissä.

Työmatkaliikennöinnin suosioon voi vaikuttaa myös pääkaupunkiseudun sisäinen kehitys. Helsingissä Pasila tavoittelee entistä voimakkaammin kakkoskeskustan roolia uuden kauppakeskus Triplan ansiosta. Triplan yhteyteen on rakennettu paljon uutta toimitilaa yrityksille. Samalla kun itärata toisi Kouvolan lähemmäs pääkaupunkiseutua, Helsingin kaupunkikehitys voi tuoda pääkaupunkiseudun työpaikkoja lähemmäs Kouvolaa.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset