Pääkirjoitus: Saarikko on heti ennakkosuosikki keskustan puheenjohtakisassa

Annika Saarikon päätös haastaa keskustan nykyinen puheenjohtaja Katri Kulmuni syyskuun puoluekokouksessa ei tullut yllätyksenä.

Saarikkoa on pyydetty mukaan kisaan jo pidempään. Kesän harkinta kypsytti Saarikon ratkaisuun. Ilman vahvaa tukea Saarikko ei olisi kisaan lupautunut, ja siksi hän on myös ennakkosuosikki.

Saarikko on vetovoimainen esiintyjä ja kokenut poliitikko. Hän oli Sipilän hallituksen sosiaali- ja terveysministerinä ja nousi myös Antti Rinteen ja sittemmin Sanna Marinin hallitukseen tiede- ja kulttuuriministeriksi.

Saarikon mukaan Katri Kulmunin haastaminen oli harkinnan kipupisteitä. Vaikka hän sanoi arvostavansa Kulmunia, tiedotustilaisuudessa tuli ilmi, mistä kenkä keskustassa puristaa.

Saarikon mukaan häntä ajoi puheenjohtajakisaan sisäinen palo ja näkemys puolueen suunnasta. Saarikon mukaan keskusta ei voi olla rannaton soutaja. Kulmunia on arvosteltu erityisesti näkemysten puutteesta.

Keskustan nykytilasta kertoi myös se, että Saarikko haluaa palauttaa keskustan itseluottamuksen. Puolue sai hallitusneuvotteluissa läpi lähes kaikki vaatimuksensa, mutta ei ole onnistunut markkinoimaan niitä kannattajilleen.

Tässä tilanteessa Katri Kulmuni jäi yksin ja se kertoo keskustan laajemmasta epäonnistumisesta.

Saarikon pyytäminen kisaan laajalla rintamalla vain alle vuosi edellisen puheenjohtajan valinnasta kertoo, ettei puolue luota nuoreen johtajaansa.

Jos Saarikko voittaa, Kulmuni ei saa mahdollisuutta viedä puoluettaan ensimmäisiinkään vaaleihin. Erikoista sekin, sillä kannatuskriisin Kulmuni sai perintönä.

Hallituksen kannalta Saarikko teki tärkeitä linjauksia. Hän tukee hallitusohjelmaa ja pääministeri Sanna Marinia. Lisäksi hän antoi tukensa EU:n koronaelvytyspaketille.

Saarikko toivoo myös Matti Vanhasen jatkavan valtiovarainministerinä.

Uusimmat uutiset