Pääkirjoitus: Kymsoten alkutaival on ollut tuskaisa, ja lisää ikäviä uutisia on luvassa

Vuodenvaihteessa aloittaneen Kymsoten alkutaival on ollut tuskaisa. Kymenlaakson sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymällä on ollut vaikeuksia saada riittävästi lääkäreitä erityisesti Pohjois-Kymen sairaalaan. Poksissa kärsittiin alkuvuonna myös hoitajapulasta. Aluehallintovirastoon tehdyn kantelun mukaan henkilöstövajauksen pelättiin vaarantavan potilas- ja työturvallisuuden.

Lisäksi omistajakunnat ovat kiistelleet siitä, miten Kymsoten äänivaltapykäliä tulkitaan. Erimielisyyttä on myös kuntayhtymän tietotekniikkapalvelujen hankinnasta, joka ainakin toistaiseksi on menossa kilpailutukseen. Tämä siitä huolimatta, että Kymsoten omistajakunnat omistavat alan yrityksen Kaakkois-Suomen Tiedon.

Tuorein ikävä uutinen oli tällä viikolla tullut tieto ongelmista Kymsoten henkilöstöhallintojärjestelmässä. Tiedot palkanmaksua varten olivat kateissa viikon ajan huhtikuun puolivälissä, eikä esimerkiksi työsopimuksia päästy tekemään.

Kovin miellyttäviä uutisia ei ole luvassa. Huomenna perjantaina Kymsoten hallitus tekee päätöksen, aloitetaanko kuntayhtymässä kaikkia toimintoja ja koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut. Mahdollisten henkilöstövähennysten ulkopuolelle on rajattu vain lääkärit ja sosiaalityöntekijät.

Monien ongelmien ja kiistojen aiheuttamissa ristipaineissa päättäjien — sekä viranhaltijoiden että poliitikkojen — pitäisi pystyä tekemään järkeviä päätöksiä. Tässä heidän tulee ajatella ennen kaikkea Kymsoten asiakkaiden, potilaiden ja hoidettavien etua. Sote-palveluiden pitää olla kaikkien saavutettavissa.

Luetuimmat