Pääkirjoitus: Ruosteinen museoveturi osoittautui kouvolalaisille sydämen asiaksi

Kouvolan kaupunginhallitus päätti maanantaina, ettei kaupunki kunnosta matkakeskuksen kupeessa olevaa museoveturi Ruuhvelttia. Päätöksen mukaan höyryveturi poistetaan nykyiseltä paikaltaan.

Alun perin vs. kaupunginjohtajan Tuukka Forsellin esitys oli, että museoveturi kunnostettaisiin ja sijoitettaisiin vitriiniin. Kunnostuksen kokonaiskustannukset olisivat olleet vajaat 81 000 euroa.

Kokoomuksen Miia Witting esitti, että veturi jätettäisiin paikoilleen ja kaupunki selvittäisi mahdollisuutta kunnostaa se talkootyöllä. Kukaan ei kannattanut Wittingin tekemää muutosesitystä.

Sosiaalisessa mediassa tunne alkoi ohjata ajatuksia ja päätöksestä syntyi mekkala. Äänekkäimpien kaupunkilaisten mukaan veturi on kouvolalaisille hyvin merkittävä.

Sittemmin Witting on saanut lukuisia yhteydenottoja ihmisiltä, jotka haluavat osallistua veturin pelastusoperaatioon niin rahallisesti kuin työpanoksellaan. Vs. kaupunginjohtaja ei ole idealle lämmennyt.

Sen sijaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen (sd.) ei tyrmää ajatusta, että Ruuhveltin kohtalo palautettaisiin kaupunginhallituksen käsittelyyn. Puheenjohtaja kuitenkin ymmärrettävästi haluaa tarkan selvyyden siitä, miten pelastusoperaatio hoidettaisiin.

Ruuhveltin korjaus- ja maalaustöistä ovat vastanneet aiemminkin talkoolaiset, eikä veturi ole kuulunut kaupungin ylläpitokohteisiin.

Tätä vasten talkoilla kunnostaminen olisi perusteltua. Jos veturi halutaan pitää Kouvolassa, kunnostustyöt pitää organisoida hyvin ja työ tehdä taiten. Tämän lisäksi on määriteltävä tarkkaan, kuka vastaa jatkossa veturin ilmeestä. Näin vältytään siltä, ettei veturi pääse niin rähjäiseen kuntoon kuin se nyt on.

Luetuimmat