Pääkirjoitus: Poliittiselle väkivallalle syytä pitää nollatoleranssi

Entinen pääministeri ja nykyinen kansanedustaja Juha Sipilä (kesk.) kertoi tiistaina joutuneensa kadulla ohikulkijan väkivallan kohteeksi. Sipilä oli ylittämässä suojatietä, kun vastaantulija löi häntä nyrkein. Poliisi tutkii epäiltyä pahoinpitelyä.

Teon taustoista ei ole vielä tietoa. Kun kohteeksi osuu tunnettu poliitikko, herää kuitenkin kysymys, oliko taustalla poliittinen motiivi. Epätodennäköistä on, että Sipilä olisi ohikulkijalle täysin tuntematon kasvo.

Niin poliitikot kuin tutkijatkin tuomitsivat teon laajalti. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan teko oli loukkaus koko eduskuntaa vastaan. Politiikan tutkija Johanna Vuorelma näki kehityksessä uhkakuvan poliittisen väkivallan lisääntymisestä.

Päättäjiin kohdistuva uhka herättää nyt maailmanlaajuista huolta tuoreiden Yhdysvaltain tapahtumien jälkeen. Yksittäinen pahoinpitely ei ole rinnastettavissa senaatin valtaukseen, mutta ne voi kuitenkin nähdä osana samaa ilmiötä. Taustalla voi aistia kunnioituksen puutteen poliittista järjestelmää kohtaan.

Suomessa fyysistä väkivaltaa poliitikkoja kohtaan on ollut sotien jälkeen vain vähän, ja teot ovat olleet enimmäkseen sattumanvaraisia. Sisällissodan ja Lapuan liikkeen kokemuksien arvellaan vaikuttaneen mentaliteettiin Suomessa. Vuonna 1922 tapettu Heikki Ritavuori on ainut murhattu ministeri.

Lähivuosina tuorein vakava tapaus on hyökkäys perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikön Pekka Katajan kimppuun. Teosta on syytettynä samasta puolueesta erotettu paikallispoliitikko. Poliittinen tausta oli myös vuonna 2013, kun kolme uusnatsia pyrki sisään Li Anderssonin (vas.) kirjanjulkistustilaisuuteen. Yksi heistä viilsi sisäänpääsyä estänyttä henkilöä puukolla.

Fyysistä väkivaltaa tyypillisempää on verkossa tapahtuva vaikuttaminen. Nettiloukkaukset saavat nykyään monet poliitikot pelkäämään. Osa jättää politiikan tähän väsyttyään. Ilmiö verottaa myös halua lähteä mukaan politiikkaan.

Amerikan esimerkki osoittaa, että väkivallalle on syytä olla nollatoleranssi. Tämä koskee myös verkossa esiintyvää häirintää.