Pääkirjoitus: Säästöt puristavat Kouvolan varhaiskasvatusta

Kouvolan varhaiskasvattajien käsi hamuaa paniikkinappulaa. Kaupungin säästösuunnitelmat uhkaavat ohentaa varhaiskasvatuksen organisaatiota yläpäästä reippain ottein.

Tarkoitus on korvata varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen nykyiset kuusi esimiestä kolmella asiantuntijalla.

Suunnitelmat ovat osa kaupungin yhteistoimintaneuvottelujen tulosta. Yt-neuvotteluihin mentiin pakottavista syistä.

Kouvola on tilinpäätösennusteen mukaan tekemässä tänä vuonna 17 miljoonaa euroa tappiollisen tuloksen. Nurkan takana väijyy joutuminen valtiovarainministeriön arviointimenettelyyn. Siinä valtio tulee hätiin ja etsii käsi kädessä kunnan kanssa keinot turvata kuntalaisten lakisääteiset palvelut.

Jälkiviisaus on viisauden lajeista tyhmin. On silti oikeutettua todeta, että syvällä suossa ollaan siksi, ettei kaupungin poliittisilla päättäjillä ole ollut kykyä, halua tai rohkeutta puuttua talouden kurjistumiseen ajoissa.

Tässä taloudellisessa kurimuksessa on joka tapauksessa ymmärrettävää, että säästökohteita haetaan kaikista suunnista. Varhaiskasvatuskaan ei voi nauttia koskemattomuutta.

Varhaiskasvatuksesta ei voi säästää mielivaltaisesti eikä juustohöylällä. Toiminnan järjestämistä ohjaavat perustuslain lisäksi muun muassa varhaiskasvatuslaki ja YK:n lasten oikeuksien sopimus.

Kouvolassa on tehty pitkäjännitteistä työtä varhaiskasvatuksen kehittämiseksi. Paketti on nyt niin hyvä, että se kelpaa malliksi muillekin.

Säästöjen toteuttaminen niin, ettei varhaiskasvatuksen laatu vaarannu, vaatii suurta viisautta. Tärkeintä on, että lapsen etu pysyy prioriteettilistan kärjessä muutoksista huolimatta.

Irma Jäppinen

irma.jappinen@kouvolansanomat.fi

Uusimmat uutiset