Pääkirjoitus: Jotain hyvää koronasta – Kouvolan päättäjät saivat lisää aikaa valmistautua isoihin säästöpäätöksiin

Kouvolan kaupungin päätöksenteko alkaa palata tavallisiin uomiin koronapandemian aiheuttaman poikkeustilan jäljiltä. Viime viikolla liikunta- ja kulttuurilautakunta luopui ensimmäisenä osittaisesta päätösvallan siirrosta johtavalle viranhaltijalle.

Poikkeusaikana kaikkein tärkeimpiä ja vaikeampia päätöksiä on suosiolla siirretty myöhemmäksi. Isoin koronan taustalle sysäämä asia on ollut Kouvolan talouden korjaaminen. Kuntatalouden ennustaminen on ollut poikkeustilanteessa erittäin vaikeaa.

Kouvolan tulos jäi viime vuonna 27,7 miljoonaa euroa miinukselle. Kaupungin taseessa on 13,6 miljoonaa euroa alijäämää, joka pitää pystyä kattamaan seuraavan neljän vuoden aikana. Jos tämä ei onnistu, Kouvola joutuu kriisikuntien arviointimenettelyyn.

Korona on sotkenut Kouvolan säästökuuria tänä vuonna pahasti. Kesäkuun alkupuolella kaupunki arvioi, että valtion kunnille osoittamasta koronatukipaketista huolimatta Kouvola tekee tänä vuonna noin kaksi miljoonaa euroa alijäämäisen tuloksen.

Poliittiset ryhmät ovat keskustelleet säästöistä taustalla

Syksyllä luottamushenkilöiden on oltava taas kerran valmiita tekemään rakenteellisia säästöpäätöksiä. Viime syksy osoitti, miten vaikeasta urakasta on kyse. Etukäteen yhteinen tahto säästöjen tekemiseksi oli vahva, mutta silti päätöksenteon hetkellä alkoi nollasummapeli alueiden välillä.

Nyt koronapandemian tarjoamasta lisäajasta voi olla jopa hyötyä.

Viranhaltijoista ja poliitikoista koottu ohjausryhmä valmistelee säästöesityksiä konsulttiyhtiö Perlaconin suositusten pohjalta. Alun perin esityksiä piti tulla jo vappuna, mutta nyt ryhmä on saanut lisäaikaa elokuun loppuun. Myös kaupungin toimiala- ja toimielinrakennetta suunnitteleva ohjausryhmä sai työlleen jatkoaikaa. Se pohtii esimerkiksi sitä, pitäisikö Kouvolassa jatkossa olla pormestari.

Poliittiset ryhmät ovat käyneet säästöistä vuoropuhelua myös poikkeustilan aikana. Tauko on tarjonnut mahdollisuuden perusteelliseen valmisteluun. Täytyy toivoa, että syksyllä päätöksenteossa pätee vanha totuus: hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.

Luetuimmat