Pääkirjoitus: Rakennusliike Jatkeen lähtö Kouvolasta jättää ison kuopan

Rakennusliike Jatke lopettaa rakennustoiminnan Kouvolassa ensi vuoden aikana. Samalla yritys muuttaa emoyhtiönsä Jatke oy:n ja Jatke Uusimaa oy:n kotipaikan Kouvolasta Helsinkiin.

Pääomistajat Juhani Pousi ja Esa Eloranta kertoivat, että kotipaikkakysymyksessä painoi merkittävästi yrityksen putoaminen pois Sarkolan koulun tarjouskilpailun kakkosvaiheesta. Varsinkin Pousi kuvaili kaupungin päätöksen ottaneen ammattiylpeyden päälle.

Olennaista on, että kaupunki ei ole tehnyt Sarkolan koulun urakoitsijan valinnassa mitään väärää. Tarjouskilpailut on järjestettävä lain mukaan, jolloin paikallisten yritysten suora suosiminen ei ole mahdollista.

Jatkeen lähdölle oli toki muitakin syitä. Kun yrityksen liikevaihdosta Kouvolasta tulee vain muutama prosentti, on varsin luonnollista, että yritys haluaa keskittyä kaikessa toiminnassaan entistä enemmän päätoimialueilleen.

Kouvolalaisyrittäjien tuntemuksia ei kuitenkaan kannata ohittaa olankohautuksella. Lain puitteissa voidaan säätää yksityiskohtia, joiden ansiosta paikallisilla olisi todennäköisesti nykyistä parempi mahdollisuus saada esimerkiksi koulu-urakoita.

Jatkeen omistajat eivät ole ainoita, jotka ovat murisseet paikallisten yrittäjien unohtamisesta. Eniten ovat puhuttaneet kävelykatu Manskille Kiinasta hankitut kivet.

Ei sovi epäillä, etteikö kaupunki tekisi parhaansa menestyvien yritystensä tyytyväisenä pitämisessä.

Yhtälö on silti vaikea. Yrittäjät eivät ole samasta puusta: toiset haluavat kaupungilta jatkuvaa yhteydenpitoa, toiset haluavat tehdä omaa työtään omissa oloissaan.

Jatkeen lähtö jättää kaupunkiin ison kuopan.

Se tiedetään jo nyt muun muassa kaupungin pääsarjaseuroissa, joita urheilukatsomoissa ahkerasti viihtyvä Pousi on avokätisesti tukenut. Nyt tuki loppuu.