Pääkirjoitus: Kouvolan valtuuston kahtiajako ei lupaa hyvää yhteistyölle jatkossa

Luottamushenkilöiden palkkioiden korotus nousi odotetusti viikon poliittiseksi puheenaiheeksi Kouvolassa. Yllätys oli se, miten valtuusto jakautui palkkioasiassa miltei tasan kahtia — ja miten kovaa kieltä eri puolet käyttivät toisistaan.

Päätös palkkioiden korotuksesta syntyi äärimmäisen niukalla enemmistöllä: äänet jakautuivat 31—28. Vain kahden äänen siirtymä olisi siis tuottanut toisenlaisen tuloksen.

SDP, keskusta ja siniset olivat korotuksen kannalla. Vastaan äänestivät kokoomus, kristillisdemokraatit, vasemmistoliitto, Kouvolan sitoutumattomat sekä Suur-Kouvolan sitoutumattomat. Vihreät ja perussuomalaiset jakautuivat kannattajiin ja vastustajiin.

Palkkiopäätöksen rahallinen merkitys ei ole Kouvolan talouden kokonaisuudessa kovin suuri. Päätös voi kuitenkin osoittautua valtuustokauden aikana isommaksi asiaksi kuin onkaan. Eri ryhmien jopa aggressiivinen sanailu ei lupaa hyvää yhteistyölle jatkossa.

Varmaa on se, että maanantain äänestyksessä palkkioiden korotusta kannattaneet kuulevat asiasta toistuvasti valtuustokauden loppuun saakka. Tänä vuonna pitäisi päättää esimerkiksi kouluverkosta. Palkkiot nousevat esiin, kun aletaan puhua koulujen sulkemisista.

Erityisesti valtuuston ja hallituksen rivijäsenten palkkioiden korotus on perusteltu ja varsin maltillinen. Silti olisi voinut olla järkevämpää, että päätös olisi tullut voimaan vasta seuraavalla valtuustokaudella.