Pääkirjoitus: Toivotaan, toivotaan -tunnelmiin ei ole valtuustossa varaa, sillä Kouvolan taloudessa on monta uhkaa

Kouvolan valtuustoryhmillä on edessään tiukka tehtävä: ne neuvottelevat parhaillaan ensi vuoden budjetista ja tulevista säästöistä. Kaupungin talous pitäisi kääntää syöksykierteestä positiiviselle uralle. Kaupunginhallitus sai maanantaina eteensä lähivuosien talousarviokehyksen ja siirsi pallon ryhmille.

Talousarviokehys on kunnianhimoinen, ja esimerkiksi ensi vuoden luvut näyttävät kohtuullisilta. Jos kaikki menisi nyt esitetyn kehyksen mukaan, Kouvola pääsisi ensi vuonna 2,1 miljoonaa euroa plussalle ja samalla kertynyt alijäämä vähenisi 6,5 miljoonaan euroon.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että kyse on tavoitteesta, johon on laskettu mukaan esitettyjen säästöjen toteutuminen ja oletettu, että muutenkin kaikki menee hyvin.

Kehyksessä on mukana varsin reipas veronkorotus vuoden 2022 alusta. 0,75 prosenttiyksikön korotus nostaisi Kouvolan veroprosentin 22:een. Näin suuri korotus vähentäisi merkittävästi Kouvolan vetovoimaa, eikä se toteutune näin suurena. Kaupunginjohtaja Marita Toikka on ilmoittanut, ettei hän aio sitä esittää.

Kevään kuntavaalit ovat lähellä, ja valtuutetuilla on suuri houkutus lykätä jälleen ikäviä päätöksiä.

Myöskään esillä olleet säästöt eivät toteutune sellaisenaan. Säästöjä pohtinut Perlacon-työryhmä on tehnyt ansiokasta työtä, mutta nyt on edessä poliittinen peli, jossa säästöjä karsitaan. Kevään kuntavaalit ovat liian lähellä, ja valtuutetuilla on suuri houkutus lykätä jälleen ikäviä päätöksiä.

Kaupungin menoja kasvattaa erityisesti sote-kustannusten kasvu. Kymsotelle maksetaan arvion mukaan 5,4 miljoonaa euroa aiempaa enemmän. Arvio voi osoittautua liian pieneksi, jos koronatilanne jatkuu vakavana myös ensi vuonna.

Tulopuolella suurin uhka puolestaan on työpaikkojen väheneminen. Loppukesällä alkanut saneerausaalto voi ulottua myös Kouvolaan. Jos työpaikat vähenevät merkittävästi, kaupungin verotulot pienenevät.

Kouvolassa, kuten muissakin kunnissa toivotaan valtiolta tukea. Sitä tulee jonkin verran, mutta yksin sen varaan ei voi laskea. Kouvolan täytyy pystyä tekemään taloutta kohentavia päätöksiä myös itse. Toivotaan, toivotaan -tunnelmiin ei ole valtuustossa varaa.

Luetuimmat