Pääkirjoitus: Vesiliikenne vaatii taitoa ja tapoja – Pakollinen veneilyajokortti pakottaisi miettimään myös omia asenteita

Juha Peurala

Vesiskootterien yleistyminen on lisännyt myös poliisin häiritsevästä vesijettiliikenteestä saamia ilmoituksia.
Vesiskootterien yleistyminen on lisännyt myös poliisin häiritsevästä vesijettiliikenteestä saamia ilmoituksia.

Vesijettien yleistymistä ei voi olla havaitsematta vesillä tai mökkirannoilla liikkuessa.

Nopeiden ja suosittujen kulkuneuvojen määrän kasvu on näkynyt myös viranomaistilastoissa. Tänä kesänä poliisi on saanut tavallista enemmän ilmoituksia häiritseväksi koetusta vesijettiliikenteestä.

Useimmiten kyseessä ovat tilanteet, jossa vesijetillä liikutaan liian lähellä mökkirantoja tai kapeissa vesistöpaikoissa.

Ongelmia on esiintynyt myös satamissa, kun liian lähellä isompia aluksia pyörineet vesijetit ovat aiheuttaneet jopa vaaratilanteita.

Tapausten taustalta löytyy usein paitsi osaamisen puutetta, myös ainakin jonkinasteista vajausta tilannetajussa ja arviointikyvyssä. Oman huvittelun aiheuttamaa häiriötä ja jopa vaaraa jollekin toiselle ei kyetä tai haluta ottaa huomioon.

Vesillä on tilaa kaikenlaisille aluksille, eikä yhdenkään vesillä liikkuvan syyllistämiseen ole aihetta. Normaali huomaavaisuus on silti syytä muistaa myös vesiliikenteessä, koska turvallisuuden lisäksi se parantaa liikenteen sujuvuutta.

Vesiliikenne on Suomen lainsäädännössä sikäli erikoisessa asemassa, ettei uusikaan vesiliikennelaki edellytä kulkuneuvojen kuljettajalta minkäänlaista todistusta veneilytaidoista.

Vesijettiä, samoin kuin suurta ja voimakasta moottorivenettä, pääsee kuljettamaan lähes kuka tahansa, kun maalla jo mopoiluun vaaditaan ajotutkinto.

Veneilyajokortin käyttöön ottamista on Suomessa pohdittu viimeksi uutta vesiliikennelakia sorvattaessa. Veneilykortista kuitenkin luovuttiin, koska sen katsottiin lisäävän byrokratiaa eikä siitä koettu olevan riittävää hyötyä.

Ajotutkinnoissa on kuitenkin myös se puoli, että sellaisen suorittaessa joutuu miettimään myös liikenneasenteitaan. Sillä voi olla ratkaiseva ennaltaehkäisevä merkitys.

Huvialusten koot ja tehot kasvavat jatkuvasti myös sisävesillä. Jossakin vaiheessa veneilykorttiasia voidaan joutua ottamaan uudelleen mietintään. Toivottavasti siihen ei vaadita vakavaa onnettomuutta.

anssi.mehtala@kaakonviestinta.fi

Uusimmat uutiset

Kommentoidut