Pääkirjoitus: Kouvolan on syytä aloittaa kouluinvestoinnit nopeasti

Kouvolan tiukka taloustilanne näkyy ensi vuonna monin tavoin. Kuntalaisten palveluja karsitaan ja maksuja korotetaan.

Myös henkilöstö saa osansa, jos kaupunginhallitus päättää aloittaa yt-menettelyn lomautuksista. Jo ilman yt-neuvottelujakin säästöt näkyvät työpaikoilla, kun sijaisten käyttöä vähennetään.

Tiukkoihin säästöihin on syytä ryhtyä, koska Kouvola budjetoi ensi vuodeksi 10,5 miljoonaa euroa alijäämäisen tuloksen.

Viime viikolla valtuuston talousarviokokouksessa päättäjien säästökipuilu näkyi etenkin investointien kritisoinnissa. Valtuusto äänesti monitoimihallin suunnittelurahoista ja myönsi 250 000 euroa. Teatteri sai samanlaisen suunnittelurahan kahdella ehdolla: valtuusto päättää investoinnista erikseen ja kaupunki saa valtiontuen.

Neuvottelujen jälkeen valtuusto luopui Manskin kattamisesta ensi vuonna. Kaupungin nettoinvestointitasoksi tuli vajaat 60 miljoonaa euroa, mikä on talouden kannalta kestämätön.

Yhdestä investoinnista valtuutetut olivat täysin yksimielisiä: kouluverkon parantamiseen varataan 3 miljoonaa euroa. Valkealan, Anjalan ja Sarkolan koulujen hankesuunnittelu ja rakentaminen haluttiin aloittaa nopeasti.

Sanavalinnat kokouksessa olisivat voineet kärjistyä, jos laaja joukko valtuutettuja olisi tiennyt Sarkolan koulun nopeasti pahentuneista sisäilmaongelmista. Valtuuston kokouspäivänä koulun henkilökunnalle kerrottiin heillä teetetyn oirekyselyn tuloksista ja suunnitelmista siirtyä pikaisesti väistötiloihin.

Ensi vuonna sekä Valkealan, Anjalan että Sarkolan koulujen oppilaat ja henkilökunta ovat sisäilmaevakossa. Perusopetuksen palvelupäällikkö Kim Strömmer arvioi, että Sarkolan koulun evakkoaika kestää kolme vuotta.

Jos keinoja koulujen suunnittelun ja rakentamiseen nopeuttamiseen löytyy, Kouvolan on syytä käyttää ne kaikki.

Luetuimmat