Pääkirjoitus: Laiminlyödyt eläimet kärsivät Kouvolassa usein hiljaa ja huomaamatta — Huolenpito ei ole kyttäämistä

Kouvolassa tehdään vuosittain yli 300 eläinsuojeluilmoitusta. Eläinsuojelurikosepäilyihin liittyviä tutkintapyyntöjä on poliisilla selvityksessä koko ajan.

Kouvolan Sanomat kertoi 9. helmikuuta, että yhdelle kouvolalaiselle hevostilalle on tuotu vuoden aikana neljä kiiretoimenpiteellä sijoitettua kaltoin kohdeltua hevosta Kouvolasta ja lähikunnista. Jotkut eläimistä oli jätetty täysin heitteille. Hampaat ja kaviot olivat huonossa kunnossa ja karvaan juuttunut lantapanssaria.

Ruokaviraston mukaan koko maassa vakavien eläinsuojelutapausten määrä on lisääntynyt. Tuotantoeläimiä kohdellaan toistuvasti huonosti samoilla tiloilla.
Eläinrääkkäyksen taustalla on usein inhimillisiä syitä. Kouvolan valvontaeläinlääkärin Laura Ölanderin mukaan monissa tapauksissa eläinten hoitajan oma terveys tai jaksaminen on pettänyt. Joissain tapauksissa tilan pitäjän korkea ikä on alkanut näkyä hoidon laadussa.

Käräjäoikeuteen päätyneissä eläinsuojelurikosjutuissa syytetyt ovat usein selittänet toimintaansa sillä, että he ovat pyrkineet tekemään parhaansa. Taustalla voi olla myös häpeää ja haluttomuutta myöntää sitä, että tilasta huolehtiminen ei onnistu. Parhaansa tekeminen ei riitä, jos eläin kärsii.

Tyypillinen eläinrääkkäys ei ole aktiivista toimintaa vaan pikemmin passiivista julmuutta eli välinpitämättömyyttä eläimen kärsimystä kohtaan. Vakavimmissa tapauksissa eläinten kaltoinkohtelu on jatkunut kauan, koska kukaan ei ole huomannut tilanteen kehittymistä. Ölander on huolissaan siitä, että kaikki tapaukset eivät tule eläinsuojeluviranomaisten tietoon riittävän ajoissa.

Läheisten ja tuttavien rooli on tällaisissa tapauksissa tärkeä. Eläinten hyvinvoinnista huolehtiminen ei ole kyttäämistä.