Pääkirjoitus: Kouvolan kouluratkaisut syntyvät kaikin tavoin hitaasti – Valkealassa osa oppilaista käy koko alakoulunsa parakissa

Kouvolan kouluverkon muokkaaminen on ollut erittäin hidasta ja monimutkaista. Koulujen lakkauttamisia sisältävästä verkkopäätöksestä väännettiin vuosikausia. Vihdoin syksyllä 2018 valtuusto päätti, että Kouvolassa on jatkossa 20 perusopetuksen koulua. Samalla linjattiin, että uusia kouluja rakennetaan kolme: Anjalaan, Sarkolaan ja Valkealaan.

Alun perin tavoitteena oli rakentaa ensin uusi yhtenäiskoulu Valkealaan. Sitten todettiin, että monitoimikeskus vie aikaa ja ensimmäisenä aloitettaisiinkin Anjalan koulun rakentaminen. Tämän jälkeen marraskuussa 2019 valtuusto päätti, ettei Anjala saakaan uutta alakoulua, vaan Inkeroisiin nousee uusi yhtenäiskoulu.

Aikataulussa ensimmäiselle sijalle nousi Sarkola. Sen kilpailutusta on viivästyttänyt rakennusmateriaalin valinta. Sarkolaan suunniteltiin teräsbetonirunkoista rakennusta, jossa olisi betonielementtejä ja julkisivussa keraamisia sauvoja. Poliitikot halusivat mukaan puuvaihtoehdon. Kilpailutuksen tuloksia odotellaan, ja koulun toivotaan valmistuvan vuoden 2022 elokuussa.

Rakennuttamisen hitaudesta kärsivät tietenkin koululaiset. Kaikilla kolmella alueella vanhat koulut on jo purettu. Sarkolan oppilaat käyvät koulua väistötiloissa Tornionmäessä, Anjalan koulun oppilaat puolestaan entisen lukion tiloissa. Hankalin tilanne on Valkealassa, jossa on opiskeltu parakeissa jo syksystä 2017 alkaen. Jatkossa sielläkin pystytään osin hyödyntämään lakkautettavan lukion tiloja.

Valkealan monitoimikeskus valmistuu aikaisintaan vuoden 2024 alkupuolella. Tämä tarkoittaa, että osa oppilaista käy koko alakoulunsa poikkeusoloissa ja väistötiloissa. Valkealan keskus on tarkoitus rakennuttaa elinkaarimallilla. Rakentamisen lisäksi neuvotellaan siis myös koulun ylläpidosta, muun muassa kiinteistönhoidosta ja siivouksesta. Elinkaarimallineuvottelut eivät ole koskaan yksinkertaisia. Toivottavasti aikataulu pitää.