Pääkirjoitus: Marita Toikan haku Etelä-Karjalaan ravistelee Kouvolaa

Kouvolan kaupunginjohtajan Marita Toikan haku Etelä-Karjalan maakuntajohtajaksi muuttaa Kouvolan päätöksentekoa. Pyrkimys muihin tehtäviin heijastuu vääjäämättä siihen, mitä hänestä ajatellaan Kouvolassa. Vaikkei Toikkaa valittaisi, tästä eteenpäin hänen sitoutumistaan kaupungin kehittämiseen on helppo kyseenalaistaa.

Maakuntajohtajaksi hakeminen on ymmärrettävä ja luonteva siirto. Toikka hakee merkittävää tehtävää kotiseudultaan.

Jossain määrin maakuntajohtajan tehtävää voi pitää urakehityksessä askeleena ylöspäin. Toisaalta voi kysyä, onko tehtävä vaikutusvaltaisempi tai vaativampi kuin Kouvolan kaupunginjohtajan virka.

Ansiotaso tuskin nousee. Vuonna 2018 Etelä-Karjalan maakuntajohtajan Matti Viialaisen verotettavat ansiotulot olivat 131 353 euroa. Marita Toikan ansiotulot Kouvolan kaupunginjohtajana olivat 170 453 euroa.

Kouvolan kaupunginjohtajalla on johdettavanaan suuri organisaatio. Esitykset ja päätökset ovat kuntalaisia lähellä. Sen takia ne ovat myös jatkuvasti julkisen tarkastelun kohteena. Maakuntajohtaja vetää isompia linjoja. Tehtävä on tärkeä mutta ulostulojen julkinen ruotiminen usein hillitympää.

Uusi maakuntajohtaja valitaan näillä näkymin huhtikuussa. Työnsä hän aloittaa syyskuussa, kun Viialainen jää eläkkeelle.

Toikka ei voi vaikuttaa siihen, milloin houkutteleva tehtävä tulee tarjolle. Kouvolan kannalta maakuntajohtajahaku ei kuitenkaan satu parhaaseen ajankohtaan. Kaupunginvaltuusto teki viime vuonna isoja säästöpäätöksiä, mutta työ kuntatalouden tasapainottamiseksi on kesken. Muutosjohtajana Toikka on tuskin edes urakan puolivälissä.

Toikka ei ole sanallakaan sanonut, että maakuntajohtajan paikan hakemisen taustalla olisi kyllästyminen Kouvolan päätöksenteon ristiriitoihin. Hän on kommentoinut vain, että kyse on tavallisesta urakehityksestä.

Myös kaupunginjohtajalla on oikeus tehdä uravalintoja sen mukaan, mikä hänelle on parasta. Kaikesta päätellen Kouvola ei vedä puoleensa niin voimakkaasti, että Etelä-Karjalan kutsua olisi syytä vastustaa.

aapo.mentula@kouvolansanomat.fi