Pääkirjoitus: Opettajien lomautus yhdistettynä koronarajoituksiin tuo kehnon alun kouvolalaisten oppilaiden lukuvuoteen

Ala- ja yläkoululaiset palaavat Kouvolassa opintojen pariin ensi viikon tiistaina. Koulu alkaa poikkeusoloissa. Aloitusta varjostaa kaksi asiaa: koronarajoitukset ja opettajien lomautukset.

Koronarajoitukset sinänsä ovat tietenkin tarpeen. Koronapandemian mahdollisimman tunnollinen ennaltaehkäisy on kouluissa tärkeää kaikkien kannalta. Pääosin kouluissa noudatetaan kevään kahden viikon lähiopetusjaksolta tuttuja käytäntöjä: opetusryhmiä ei sekoiteta, oppilaat liikkuvat ryhmissä porrastetusti, käsihygieniaa korostetaan ja osassa kouluista syödään luokissa.

On hyvä, että oppilaat pääsivät kevään päätteeksi lähiopetukseen muutamaksi viikoksi pitkän etäopetusjakson jälkeen. Koronarajoitukset ovat suurimmalle osalle oppilaista tuttuja.

Ohjeiden noudattamista täytyy kuitenkin valvoa. Nyt valvonta jää puutteelliseksi niinä viikkoina, jolloin opettajat ja koulujen muu henkilökunta ovat lomautettuna. Koronarajoitukset yhdistettynä henkilökunnan pakkolomiin on kehno yhtälö.

Lomautukset vaikuttavat väistämättä myös opetukseen. Perusopetuksessa ensimmäinen lomautusjakso oli kuluneella viikolla ennen koulujen alkua. Normaalisti opettajat suunnittelevat lukuvuotta juuri tähän aikaan – nyt he olivat pakkolomalla. Tämä voi tuoda sekavuutta koulun alkuun.

Toinen jakso on kahdessa osassa: puolet opettajista lomautetaan elokuun lopussa ja toinen puolisko syyskuun puolivälissä. Näinä viikkoina opetus ei ole täysipainoista.

Kokemukset edellisestä opettajien lomautuksesta vuodelta 2013 olivat huonot. Monen oppilaan – erityisesti ekaluokkalaisen – koulunkäynti kärsi pitkään. Myös nyt kouvolalaisten koululaisten lukukaudesta hassataan iso osa tyhjäkäyntiin. Kouvolan pitää säästää, mutta perusopetuksessa lomautukset ovat huono säästökeino.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset