Presidentinvaali sai uutta sähköä

Perussuomalaisten presidenttiehdokkaaksi nousee porilainen kansanedustaja Laura Huhtasaari. Lopullisen päätöksen Huhtasaaren presidenttiehdokkuudesta tekee puolueen puoluevaltuusto syyskuussa.

Huhtasaaren valinta ei ole yllätys. Vaikka hän on ensimmäisen kauden kansanedustaja, hän on ollut aika ajoin jopa erikoisine lausuntoineen puolueen näkyvimpiä poliitikkoja. Samalla hän on ollut perussuomalaisten uuden puheenjohtajan Jussi Halla-ahon uskollisimpia aseenkantajia. Konservatiivina ja oikeistopopulistina häntä ei voi rinnastaa Ranskan Marine Le Peniin, mutta suomalainen kevytversio hän Le Penistä on.

Huhtasaari tähyää tehtävään, jossa perustuslain mukaan korostuu ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Toistaiseksi Huhtasaaren ulko- ja turvallisuuspoliittiset näytöt ovat olleet vaatimattomia. Hän onkin tehtävään kovin heppoinen ja kokematon ehdokas. Tämä näkyi jo perjantain infotilaisuudessa.

EU-vastaisuus ja Suomen ero Euroopan unionista nousee Huhtasaaren oletettavasti kansallismielisen vaalikampanjan keskiöön. Sillä hän epäilemättä erottuu muista ehdokkaista.

Kokemattomuudesta huolimatta Huhtasaaren avoin populistisuus ja maahanmuuttovastaisuus voi parhaimmillaan kantaa hänet presidentinvaalin mahdolliselle toiselle kierrokselle istuvan presidentin Sauli Niinistön haastajaksi.

Huhtasaaren omalle poliittiselle karriäärille presidenttiehdokkuus tekee varmasti hyvää. Esimerkiksi Timo Soinin onnistunut presidenttikampanja nosti Soinin omaa suosiota ja vei perussuomalaiset lopulta eduskunnan suurimpien puolueiden joukkoon.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.