Pääkirjoitus: Kouvola ei ole talouskurimuksessa yksin — Monia kuntia koettelee erityisesti sote-menojen kasvu

Kouvolalaiset maksavat ensi vuonna puoli prosenttiyksikköä nykyistä korkeampaa kuntaveroa. Valtuusto päätti nostaa veroprosentin 21,25:een alkuviikon mammuttikokouksessa. Veronkorotus on yksi keino tasapainottaa Kouvolan taloutta. Lisäksi valtuusto päätti palveluverkon karsimisista ja korotti muita maksuja.

Alkuperäisestä kaupunginjohtaja Marita Toikan esittämästä talouden tasapainottamispaketista jäi kuitenkin uupumaan noin 4,2 miljoonaa euroa. Lisää säästökierroksia on siis luvassa. Niissä täytyy puuttua palveluverkon rakenteisiin, sillä verojen korottaminen ei edistä tätä muutosta — pikemminkin päinvastoin. Ja ilman uusia verkkopäätöksiä on hankala hakea esimerkiksi henkilöstösäästöjä.

Kouvola ei ole ahdingossaan yksin. Tiistaina Kouvolassa vieraillut Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina kertoi, että esimerkiksi yt-neuvotteluja käydään nyt liki 60 kunnassa. Moni kunta on myös kiristämässä verotusta.

Tämän viikon tiistaina Iitti päätyi samaan 0,5 prosenttiyksikön kuntaveron korotukseen kuin Kouvola. Myös vero on sama. Savonlinnassa tehtiin vastaava puolen prosenttiyksikön korotus, mutta siellä vero nousee jo 22,75 prosenttiin. Mikkelissä kuntaveroa nostetaan kerralla peräti 1,5 prosenttiyksikköä 22 prosenttiin.

Huomionarvoista on, että sekä Iitti, Savonlinna että Mikkeli perustelivat korotusta samalla tavalla. Iitissä vedotaan sote-kulujen kasvuun, Savonlinnassa sote-kuntayhtymä Sosterin ylisuuriin kustannuksiin ja Mikkelissä sikäläisen kuntayhtymän Essoten laskutuksiin.

Kouvola maksaa ensi vuonna kuntayhtymä Kymsoten toiminnasta 49,7 prosenttia. Jos esitetty talousarvio toteutuu, tämä tarkoittaa euroissa hiukan yli 320:tä miljoonaa. Tänä vuonna Kouvolan osuuden piti alun perin olla noin 310 miljoonaa, mutta summa ylittyy tämänhetkisen tiedon mukaan 7,3 miljoonaa.

Puolen prosenttiyksikön veronkorotus tarkoittaa Kouvolalle noin viiden miljoonaan euron lisätuloja. Jos Kymsoten laskutuksessa on yhtä paljon heittoa kuin tänä vuonna, koko summa voi huveta sinne.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset