Pääkirjoitus: Pitäisikö Kouvolan muuttaa budjetointiaan? — Sote-menoihin on varattu toistuvasti liian vähän rahaa, eikä menojen laskua ole näköpiirissä

Kouvolan kaupungin kuluvan vuoden tappio nousee tämänhetkisen arvion mukaan noin 30 miljoonaan euroon. Yksi keskeinen syy pahenevaan talousahdinkoon on se, että Kouvola joutuu maksamaan sote-kuntayhtymä Kymsotelle runsaat 7 miljoonaa euroa enemmän kuin alkuperäisen palvelusopimuksen mukaan piti. Lisäksi Kouvola joutuu kattamaan Kymsoten alijäämiä arviolta kuusi miljoonaa.

Muitakin syitä on: verotulojen 7 miljoonaa euroa odotettua pienempi määrä tekee ison loven talouteen. Tämän tosin pitäisi osittain korjautua 2020, kun osa tämän vuoden verokertymästä tuloutuu aikataulusta myöhässä valtiolta.

Kouvola maksaa Kymsotelle tänä vuonna nykytiedon mukaan runsaat 317 miljoonaa euroa. Kokonaissummaan suhteutettuna palvelusopimuksen 7 miljoonan ylitys on vain runsaat pari prosenttia. Mutta summa muuttuu suureksi, kun se pitää säästää kaupungin muista menoista — käytännössä kaupunkilaisten palveluista.

Kymsoten mukaan ylitys koostuu pääosin erikoissairaanhoidon palvelujen ostoista sote-kuntayhtymän ulkopuolelta. Näitä kuluja on vaikea arvioida ja siten myös budjetoida. Yksittäinen vakava sairastapaus tai onnettomuus voi tuoda hyvin suuren kuluerän.

Yhtäkkisenä suurena yllätyksenä erikoissairaanhoidon kulut eivät ole Kouvolalle tulleet, sillä Kymsote kertoo ennakoineensa kasvua jo keväällä. Vastaavia sote-menojen ylityksiä on tullut myös aiemmin, esimerkiksi vuonna 2018.

Iso kysymys onkin, pitäisikö Kouvolan muuttaa budjetointiaan jotenkin, koska sote-menot ylittyvät toistuvasti. Menojen laskua ei lähiaikoina ole näköpiirissä — siitä pitävät huolen väestön ikääntyminen ja Kymsotea koetteleva lääkäripula. Sote-palveluja tarvitaan enemmän, ja samaan aikaan lääkäripalveluja joudutaan ostamaan kuntayhtymän ulkopuolelta.

Toki myös Kymsoten pitäisi pystyä arvioimaan kuntayhtymän menot aiempaa tarkemmin.

Luetuimmat