EU-linjaus uhkaa ilmastostrategiaa

EU:n parlamentin ympäristövaliokunnan linjaus metsien kohtelusta EU:n päästölaskelmissa on kuohuttanut mieliä. Valiokunnan mielestä Suomen metsiä ei lasketa hiilinieluiksi, kuten tähän asti on ajateltu, vaan pikemminkin päästölähteiksi. Näin tulkiten hakkuiden lisääminen johtaisi rankaisutoimiin ja aiheuttaisi suomalaisyrityksille lisäkuluja esimerkiksi päästöoikeuksien ostamisen takia.

Jos valiokunnan näkemys muuttuu parlamentin lopulliseksi päätökseksi, niin vaarana on, että Suomeen suunnitellut ja hakkuiden kasvattamiseen perustuvat jätti-investoinnit peruuntuvat. Se olisi iso takaisku talouden ja työllisyyden näkökulmasta.

Takaisku se olisi myös hallituksen ilmastostrategialle, joka perustuu vahvasti biodieselin käytön lisäämiseen liikenteen polttoaineena. Suomen pitäisi vuoteen 2030 vähentää päästöjä 39 prosenttia vuoden 2005 tasosta. Suurin osa päästöistä johtuu liikenteestä. Biodieselin valmistamiseksi vuotuisia hakkuita pitäisi lisätä nykyisestä noin 66 miljoonasta kuutiosta 80 miljoonaan kuutioon. Uusia tuotantolaitoksia arvioidaan tarvittavan 8–10 kappaletta.

Suomen strategia poikkeaa muista maista, joissa korostetaan sähköautojen osuuden kasvattamista. Suomikin pyrkii siihen, mutta biodiesel-välivaiheen kautta. Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) totesi eilen, ettei Suomella ole varaa tukea sähköautoilua Norjan tapaan.

Lisähakkuiden ympäristövaikutuksista on varoiteltu Suomessakin. Strategian julkistamisen jälkeen 68 ympäristöasiantuntijaa totesi, ettei se tuota vaadittuja päästövähennyksiä ja jopa kiihdyttää ilmastonmuutosta hiilinielujen vähentymisen takia.

Markku Kumpunen markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.