Siniset etsivät tulevaisuuttaan

Sinisen tulevaisuuden rekisteröinti puolueeksi etenee. Aikataulusta on jääty, mutta vaadittavat 5 000 kannattajakorttia alkavat olla kasassa. Kunhan laput saadaan laskettua, ryhmä kiikuttaa ne pikavauhtia oikeusministeriöön.

Kesän ja syksyn aikana puolue on viritellyt piiritoimintaakin, ja esimerkiksi Kaakkois-Suomeen on sellainen syntymässä.

Harva uusi puolue voi aloittaa toimintaansa tilanteessa, jossa sillä on viisi ministeriä, 19 kansanedustajaa ja eduskunnan puhemiehen paikka. Siitä huolimatta puolueen tulevaisuus näyttää kauniisti sanottuna haastavalta.

Puoluekannatusmittauksissa Sininen tule-vaisuus on kerännyt marginaalisia lukuja, eikä ryhmään ole paikallisestikaan siirtynyt perussuomalaisten aktiiveja siinä mitassa kuin vielä kesällä arveltiin.

Sinisten johtohenkilöt ovat vakuutelleet, että puolueeksi rekisteröimisen jälkeen virta puolueeseen yltyy. Aivan pian katsotaan, onko puheissa perää. Jos gallup-lukuihin on luottaminen, ainakaan perussuomalaisten äänestäjissä tällaista siirtymää ei ole nähty.

Sinisen tulevaisuuden ydin lähti perussuomalaisista Jyväskylän dramaattisen puoluekokouksen jälkeen petyttyään puheenjohtajavalintoihin. Kun perussuomalaisen eduskuntaryhmän räyhäkkäin osa siirtyi kesällä oppositioon, näyttää hallitukseen jääneiden sinisiksi muuttuneiden ex-perussuomalaisten kohtalo tukalalta.

Suuri kysymys on, löytyykö maltilliselle, hallitusvastuuta kantavalle protestipuolueelle markkinarako ja oma profiili. Elähdyttääpä äänestäjää sitten isänmaallisuus, uudistusmieli tai maahanmuuton vastustaminen, siihen saattaa nimittäin löytyä sinistä selkeämpi vaihtoehto jostain muualta.

Timo Laitakari

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.