Selvä viesti tyttöjen puolesta

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) haluaa Suomeen lain, joka kieltää naisten sukuelinten silpomisen. Saarikko kertoi näkemyksensä maanantaina Ylen A-studiossa ja myöhemmin vielä vahvisti kantansa Twitterissä.

Tyttöjen silpomisen perinne elää edelleen erityisesti monissa Afrikan maissa, samoin joissakin Lähi-idän ja Aasian maissa. Maahanmuuton mukana se on levinnyt myös Eurooppaan. Vakavia terveysriskejä ja jopa kuoleman aiheuttava toimenpide tehdään yleensä alle 15-vuotiaille tytöille, jopa vauvoille. Länsimaissa tapaa pidetään ihmisoikeusrikkomuksena ja tyttöjen ruumiillisen koskemattomuuden loukkauksena. Silti sitä ei ole kaikkialla erikseen kriminalisoitu. Esimerkiksi Suomessa tapauksia käsitellään pahoinpitelyrikoksina.

Saarikon ehdotusta on syytä harkita. Uusi laki voisi olla yksiselitteinen viesti Suomessa vallitsevista arvoista, joihin kuuluvat lasten hyvinvoinnin turvaaminen ja ihmisoikeuksien toteutumisen edistäminen. Mitä selvemmin asia kielletään, sitä vaikeampi julmuutta on puolustella esimerkiksi kulttuuritaustalla. Lapsen oikeuksia koskevaan YK:n yleissopimukseen sitoutuneilla valtioilla on velvollisuus toimia lapsille vahingollisten perinteiden poistamiseksi.

Käsittelyyn kannattaisi ottaa myös pojille muista kuin lääketieteellisistä syistä tehtävät ympärileikkaukset. Uskonnollisin tai kulttuurisin perustein suoritettujen operaatioiden mielekkyyttä pitää voida arvioida kriittisesti. Korkein oikeus totesi vuonna 2016 eräässä ratkaisussaan, että muista kuin terveydenhoitosyistä tehtävä ympärileikkaus täyttää lähtökohtaisesti pahoinpitelyn tunnusmerkistön.

Päivi Taussi

Päivi Taussi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.