Pääkirjoitus: Kouvolassa on varaa vähentää lautakuntia ja valtuustoakin voisi pienentää – Olennaista on, miten edunvalvonta Kymsotessa järjestetään

Kouvolan hallintoa pohtinut ohjausryhmä antoi väliraportin työstään tällä viikolla. Lopullisia esityksiä ei vielä tullut, vaan lähinnä huomioita ja kooste eri valtuustoryhmien kommenteista.

Selvää on, ettei Kouvolaan ole tulossa niin sanottua pormestarimallia pikaisella aikataululla. Sen sijaan johtavien luottamushenkilöiden kuukausipalkkioille ryhmät näyttävät varovaisen vihreää valoa. Kyse olisi siitä, että esimerkiksi valtuuston tai hallituksen puheenjohtajalle maksettaisiin kuukausipalkkio. Talouskurimuksesta kärsivässä kaupungissa päätöstä voi olla vaikea tehdä.

Lautakuntien ja jaostojen määrää voi Kouvolassa huoleti keventää, sillä nykyisinkin kaikille ei riitä kovin paljon päätettävää ja kokouksia on harvoin. Myös valtuuston paikkalukua oltaisiin monissa ryhmissä valmiita pienentämään. Tämä ei kuitenkaan toteutune, koska suurista ryhmistä SDP ja keskusta vastustavat yhdessä parin muun ryhmän kanssa. Päätöksenteon sujuvuuden kannalta valtuuston koko voisi olla nykyistä 59:ää pienempi 51 – demokratia ja alueellinen edustavuus saataisiin tälläkin määrällä taattua.

Poliittisen organisaation lisäksi tulevat viranhaltijat eli kaupungin ammatillinen organisaatio. Myös viranhaltijoiden tehtäviä ja määrää tulee tarkastella kriittisesti. Tältä osin ohjausryhmän väliaikatiedoissa ei ole mitään kovin täsmällistä. Hyvinvointijohtajan jääminen pois on jo ollut tiedossa.

Eri toimialojen järjestely ei saa olla pelkkä laatikkoleikki, jossa tehtäviä siirrellään eri paikkoihin. Tavoitteena pitää olla hallinnon tehokkuus, turhien väliportaiden poistaminen ja myös säästöt.

Hyvä havainto väliraportissa on kuntayhtymä Kymsoten merkityksen korostaminen. Maksut Kymsotelle haukkaavat puolet Kouvolan budjetista. On Kouvolan kannalta äärettömän tärkeää, että Kymsoten rahankäyttö pysyy järkevänä ja toisaalta kouvolalaisten palvelut toimivat. Edunvalvontaan ja kuntayhtymän päätöksentekoon pitää saada Kouvolasta ykkösketju.