Pääkirjoitus: Uhkailulle ja pelottelulle ei saa antaa sijaa

Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd.) on kertonut julkisuuteen, että hänen henkeään on uhattu. Marin sai viikonloppuna tekstiviestin, jonka lähettäjä uhkasi ajaa hänen päälleen kevytautoja koskevan lainsäädännön lykkääntymisen takia.

Poliittisesti rauhallisessa Suomessa tällainen uutinen hätkähdyttää, mutta kyseessä lienee vain jäävuoren huippu. Poliitikot saavat työnsä takia ilmeisen säännöllisesti erilaisia uhkailuja, mutta vain harvasta niistä kerrotaan julkisuuteen tai edes poliisille. Marin ilmoitti, että aikoo ilmoittaa kaikista saamistaan uhkauksista turvallisuusviranomaisille.

Marinin valitsema linja on oikea. Häirintään ja uhkailuun voidaan puuttua vain, jos tapauksista ja häirinnän laajuudesta tiedetään. Konkreettiset väkivallanteot ovat onneksi olleet harvinaisia, mutta Suomikaan ei ole enää sellainen lintukoto kuin on haluttu ajatella. Yhteiskunnallisten ristiriitojen kärjistyminen lietsoo häiriökäyttäytymistä.

Kaikenlaisesta uhkailusta ja pelottelusta on valitettavasti tullut viime vuosina yhä yleisempää. Poliitikkojen lisäksi sitä joutuvat nykyisin työssään kohtaamaan monet viranomaiset, toimittajat ja jopa hoitohenkilökunta ja pelastusviranomaiset hätään joutuneita ihmisiä auttaessaan. Tällaisesta kehityskulusta pitää päästä eroon. Työtään pitää saada tehdä rauhassa ilman pelkoa.

Yksi suomalaisen yhteiskunnan hienoimmista piirteistä on ollut, että päättäjiä on voinut lähestyä hyvin mutkattomasti. Tappouhkaukset ja häiriköinnin lisääntyminen johtavat siihen, että ulkomaiden tapaan muuri kansalaisten ja poliitikkojen välillä kasvaa liian suureksi.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi