Vaalikone yhä äänestäjän apu

Kouvolan Sanomien vaalikone avattiin tällä viikolla. Kouvolan 345 ehdokkaasta vaalikoneen kysymyksiin oli perjantaina vastannut 216, eli 63 prosenttia.

Vaalikoneilla ei ole enää uutuudenviehätystä. Kun eri tiedotusvälineiden lisäksi esimerkiksi eturyhmät tekevät omia vaalikonekysymyksiään, ehdokkaille iskee helposti vaalikoneväsymys.

Kunnallisalan kehittämissäätiön helmikuussa julkistaman selvityksen mukaan kaverit ja vaalikone eivät vaikuta merkittävästi puoluevalintaan. Vähemmän yllättävästi tärkein puoluevalintaan vaikuttava tekijä on puolueen aatteellinen linja.

Selvityksessä todettiin, että todennäköisin vaalikoneen käyttäjä on alle nelikymppinen vihreiden tai vasemmistoliiton äänestäjä. Vähiten vaalikoneen tuloksille antaa painoa yli kuusikymppinen SDP:n tai keskustan kannattaja.

Tulokset ovat odotettuja. Demarit ovat oppineet pohtimaan asioita työväentaloilla ja keskusta omissa tupailloissaan. Uuden kulttuurin juurtuminen kannattajakuntaan ottaa aikansa, täydellisesti toteutuessaan vähintään yhden sukupolven.

Kuntavaalit tulevat kuntalaista kaikkein lähimmäksi. Nyt päätetään niistä henkilöistä, jotka tekevät seuraavan neljän vuoden aikana päätöksiä esimerkiksi kouluistamme ja siitä, mihin kaupunki investoi.

345 kouvolalaista panee itsensä täysillä peliin ja alistaa ajatuksensa julkiselle arvioimiselle, yleensä myös arvostelulle. Vaalikone on edelleen hyvä paikka vertailla eri ehdokkaita keskenään.

Vaikka usealla äänestäjällä olisikin peruslinja valmiina mielessä, voivat ratkaisevat vivahde-erot ehdokkaiden välille löytyä nimenomaan vaalikoneesta.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.