Pääkirjoitus: Kaupunki lakkautti ensin liikuntapaikkoja ja jakaa nyt tukea niitä hoitaville yhdistyksille – Se voi kuulostaa hölmöltä mutta on itse asiassa järkevää

Kouvolan kaupunki teki järkevän ratkaisun, kun se avasi lisämäärärahan turvin yhdistyksille mahdollisuuden hakea avustusta liikuntapaikkojen hoitoon. Enimmillään 2 000 euron avustus pitää sisällään esimerkiksi kaukalon jäädyttämisen, jään kunnossapitämisen sekä lumenpuhdistustyöt kaukalosta tai luistinalueelta ja kulkureiteiltä. Avustuksen hakemiseen ovat oikeutettuja rekisteröityneet yhdistykset, asukasyhdistykset ja kyläyhdistykset, joiden alueella ei ole tarpeisiin kohdistuvaa kaupungin suorittamaa tai tilaamaa liikuntapaikkojen kunnossapitoa kuten luistelukenttää tai hiihtolatuja.

Päätös on hyvä esimerkki siitä, että säästöjen tekeminen kaupungin palveluista on erittäin vaikea tehtävä.

Kouvolan kaupunki poisti viime vuoden aikana liikuntapaikkaverkostaan 25 ulkojäätä. Myös liuta muita pienempiä kesä- ja talviliikuntapaikkoja on poistettu tai niitä ollaan poistamassa kaupungin verkostosta. Liikuntapaikkojen käyttäjät ja kyläyhdistykset eivät ole olleet ratkaisuista riemuissaan.

Leikkausten taustalla ovat säästösyyt. Kouvolan liikuntapäällikkö Teemu Mäkipaakkanen kertoi Kouvolan Sanomille tammikuussa, että urheilun järjestökentän on ymmärrettävä, että säästötalkoissa liikuntapaikkaverkkoa on tarkasteltava kriittisesti. Tämä on täysin totta.

Joku voisi nähdä nyt tehdyn avustuspäätöksen pakittamisena. Kaupunki leikkaa ensin palveluverkkoa ja sitten tukee yhdistyksiä, jotka ottavat liikuntapaikkoja hoteisiinsa. Asia ei ole kuitenkaan näin mustavalkoinen. Tiukassa taloustilanteessa yhteistyötä kaupungin ja yhdistysten kesken tarvitaan entistä enemmän. Kun vastuuta siirretään käyttäjille, tulee myös selväksi se, mitä paikkoja todella käytetään ja tarvitaan.

Nyt täytyy aloittaa keskustelu siitä, miten toiminta voidaan järjestää jatkossa. Kaupunki on perustellut lisämäärärahaa korona-ajalla. Täytyy selvittää, miten yhdistysten varat riittävät sitten, kun korona-aika on ohi.

aapo.mentula@kouvolansanomat.fi