Pääkirjoitus: Kouvola ei saa antaa liikaa siimaa

Oikorata Helsingistä Porvoon kautta Kouvolaan etenee. Liikenne- ja viestintäministeriö on käynnistänyt oikoradan eli itärata-hankkeen vaikutusarvioiden tekemisen.

Tämä on ainakin Kouvolan kehitysjohtajan Petteri Portaankorvan näkemys asiasta. Itäisen Suomen maakuntien ja kaupunkien edustajat tapasivat liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) tiistaina. Portaankorva totesi keskiviikon Kouvolan Sanomissa, että Berner haluaa itäradan tasavertaiseen asemaan läntisten yhteyksien kehittämisen kanssa.

Itä-Suomen maakunnat ovat Kymenlaaksoa lukuun ottamatta yhtenäisinä itäradan takana. Kymenlaakson ongelmana on se, että pohjoisen kannattama itärata ja etelän kannattama rantarata ovat kilpailevia hankkeita. Vanhakantainen ajattelutapa on, että toisen hyvä on toiselta pois.

Kansanedustaja Markku Pakkanen (kesk.) on aiemmin tukenut rantarataselvitystä. Nyt hän sanoo, että vaihtoehdon ilmestyttyä faktat tukevat oikorataa. Kansanedustaja, työministeri Jari Lindström (sin.) sanoo hänkin kannattavansa oikorataa.

Kouvolan seudun molemmat kansanedustajat kuitenkin korostavat, että Kouvola ja Kotka eivät saa ajautua asiassa törmäyskurssille.

Lindström totesi viime sunnuntaina Kouvolan Sanomissa, että Kouvolan ja Kotkan pitää löytää asiassa yhteinen näkemys.

Tällaisen suostuvaisuuspolitiikan voi kärjistettynä tulkita siten, että jos Kotka ja maakuntaliitto pitävät jatkossakin rantarataa ensisijaisena hankkeena, oikorataa ei Kymenlaakson sisäisen erimielisyyden takia koskaan rakenneta.

Se olisi suuri häpeä Kymenlaaksolle ja vieläkin suurempi pettymys Itä-Suomelle.

Uusimmat uutiset