Pääkirjoitus: Maskisuositus tulee tarpeeseen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) odotetaan antavan vielä tällä viikolla suosituksen kasvomaskien käytöstä koronaviruksen torjumiseksi. THL:n johto on kertonut asiasta eri medioille viikonlopun aikana ja maanantaina.

Suositus koskisi tiettävästi julkisia tiloja ja liikennevälineitä. Perusteena uudelle suositukselle on koronatilanteen kehitys maailmalla. Monessa maassa on jo nähty koronaepidemian toinen aalto.

Maskien käyttö on ollut mahdollista tähänkin saakka, mutta Suomessa kansalaiset eivät ole niitä erityisen innokkaasti ottaneet käyttöön. Mitä selvemmin valtiovalta niiden käyttöä suosittaa, sitä laajemmin niiden myös voi uskoa yleistyvän.

Tautitapausten määrä Suomessa on pysytellyt vielä matalana, mutta silti maskisuositukset ovat tervetulleita. Syksyn aikana riskit kasvavat, kun esimerkiksi etätyötä koskevia rajoituksia ja matkustusrajoituksia on purettu.

Riskit koronan suhteen ovat yhä eri puolilla maata aivan eri tasoilla. Siksi myös maskien käytössä ja muissa suojatoimissa alueelliset erot on syytä pitää mielessä. Pienen kunnan torilla mahdollisia tartunnan lähteitä on ehkä promille siitä, mitä isossa kauppakeskuksessa tai yhdessä metrojunassa.

Koronaepidemian voimakas toinen aalto pitää pystyä Suomessa välttämään. Taloudellisesti ja inhimillisesti perustelleen kevään kaltaisiin voimakkaisiin rajoituksiin ei kuitenkaan ole syytä mennä.

Maskisuositukset ja maskin käyttö ovat yksi keino kansalaisten omassa suojautumisessa. Mikään autuaaksi tekevä poppakonsti maskit eivät kuitenkaan ole. Kuten THL muistuttaa, käsihygienia ja esimerkiksi yskimishygienia ovat keskeisimmät toimet.

Myös maan hallituksen pitää olla valppaana pohtiessaan matkustusrajoitusten muuttamista. Myös testaamiseen ja jäljittämiseen pitää pystyä panostamaan.

Uusimmat uutiset