Pääkirjoitus: Keskustan puheenjohtajalla Katri Kulmunilla on mahdoton tehtävä

Kymmenen kuukautta sitten keskusta valitsi Kouvolan jäähallissa uudeksi puheenjohtajakseen Katri Kulmunin. Tuolloinen elinkeinoministeri Kulmuni löi äänestyksessä puolustusministeri Antti Kaikkosen äänin 1 092–829.

Syyskuun alussa viime vuonna julkaistussa Ylen kannatusmittauksessa keskustan kannatus oli 11,6 prosenttia. Juha Sipilän valtakauden jäljiltä puolueen kannatus oli ollut syöksykierteessä.

Heinäkuun alussa Ylen kannatusmittaus näytti keskustalle 11,4 prosenttia. Sipilä oli vaihtunut Kulmuniin, mutta kannatus laahaa samoissa surkeissa lukemissa.

Kulmuni ei ollut keskustalaisille sateentekijä, ja sellaiseksi hän tuskin enää muuttuukaan.

Syitä epäonnistumiseen on useita. Toiset panevat kaiken hallitusvastuun jatkumisen piikkiin. Toiset sanovat suoraan, että Kulmunin kokemus, osaaminen ja karisma eivät yksinkertaisesti riitä.

Esiintymiskoulutuskohu ryvetti Kulmunin sädekehää, vaikka hän ei omien sanojensa mukaan tiennyt koulutuksen hintalappua. Kokemattomuus kostautui. Kun Kulmuni ei tiennyt, hänestä tuli entinen valtiovarainministeri.

Paljon on keskustassa niitäkin, jotka antaisivat Kulmunille vielä aikaa näyttää kykynsä puheenjohtajana ensi kevään kuntavaaleihin asti.

Esimerkiksi Kouvolan kaupunginvaltuutettu Liisa Varjola (kesk.) totesi tiistain Kouvolan Sanomissa, että kun varsinaiset puoluekokoukset ovat kahden vuoden välein, keskustakentän pitäisi elää kahden vuoden sykleissä.

Luopuminen ministerivirasta katsottiin pitkälti uhrautumiseksi. Kyynisimmät äänet pitävät uhrautumisselitystä ontuvana. Kulmunilla ei muita vaihtoehtoja tainnut lopulta ollakaan.

Jos keskusta aikoo säilyä yhtenä Suomen suurimmista puolueista, on sen alettava tehdä potentiaalisten kannattajiensa näköistä politiikkaa.

Nykyisessä hallituksessa se on kovin vaikeaa.

Janne Rönkkö

janne.ronkko@kouvolansanomat.fi

Luetuimmat