Kilpailu kirittää myös VR:ää

Rautateiden henkilöliikenne avataan kilpailulle ensi vuosikymmenellä. Kokonaan Suomen ratoja ei avata, vaan kilpailutus koskee junareittien liikennöintisopimuksia. Muutos toteutetaan ensin Etelä-Suomen lähiliikenteessä ja vuoteen 2026 mennessä koko maassa.

Uudistuksen tavoitteet kuulostavat kuluttajan kannalta hyviltä. Tarkoitus on lisätä junaliikennettä ja laskea hintoja. Vaikeutena lienee se, miten estetään kermankuorinta. VR:n kilpailijoita kiinnostavat reitit, joilla matkustajia on paljon. Keskeistä on pystyä luomaan sopimuspaketteja, joihin kuuluu sekä vilkkaita reittejä että niitä, joiden säilyttäminen on tärkeää vähäisemmistä matkustajamääristä huolimatta.

Kilpailun avaaminen aiheuttaa ainakin sen, että VR:n täytyy terhakoittaa toimintaansa ja nykyistä palvelutasoa. Kilpailu voi koitua VR:n hyödyksi.

Uudistukseen sisältyy kiinnostava ajatus siitä, että maakunnat voisivat jatkossa järjestää ja kilpailuttaa liikennettä. Sote-ratkaisujen takia liikenne Kotkan ja Kouvolan välillä lisääntyy joka tapauksessa, ja olisi hyvä, jos maakunnalla olisi päätösvaltaa paikallisessa rataliikenteessä. Kannattaa tosin huomata, että kysymys on aikeesta — aivan lähivuosina junat eivät Kymenlaaksossa ala kulkea useammin.

Veturimiesten liitto reagoi henkilöliikenteen vapauttamissuunnitelmiin ilmoittamalla työtaistelusta. Liitto pysäyttää junaliikenteen huomenna maanantaina kello 18. Mielenilmaus kestää runsaan vuorokauden, mutta vaikuttaa liikenteeseen todennäköisesti pidempään. Työntekijöiden huolen ymmärtää. On kuitenkin kohtuuttoman raju toimi pysäyttää koko maan junaliikenne.

Petri Karjalainen

Petri Karjalainen

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.