Pääkirjoitus: Kimolan kanavan viivästys on käännettävä voitoksi – Nyt on aika pohtia kalliin hankkeen hyötyjä

Moises Garibay

Kimolan kanava avattiin maanantaina.
Kimolan kanava avattiin maanantaina.

Kimolan kanava avattiin veneilijöille noin kahden vuoden rakentamisen ja vuosikymmenten odotuksen jälkeen maanantaina 3. elokuuta. Nyt Kouvolan kaupungilla ja alueen yrittäjillä on näytön paikka.

Kanavan rakentaminen maksoi kaupungille noin 4,8 miljoonaa euroa. Sen lisäksi Kymijoen ja Pyhäjärven vesiväylien kehittämisestä Kouvolan kontolle jää avustusten jälkeen noin 1,2 miljoonaa euroa. Hankkeeseen sisältyvät muun muassa Hirvelän ja Virtakiven venesatamien rakentaminen ja kunnostaminen.

Kimolan kanavan ylläpitokustannuksia Kouvola maksaa noin 50 000 euroa vuodessa.

Kun väylä on avattu, siitä on saatava alueelle matkailueuroja. Samalla tulisi pönkittää Kouvolan mainetta.

Jotta kanavasta tulisi kiinnostava matkailukohde, vesireitin varrelle täytyy syntyä lisää yritystoimintaa. Sen vaatiminen on helppoa. Paljon vaikeampaa on todella luoda toimiva yrityskonsepti.

Onneksi alueella on jo ollut hyvää virinää. Virtakiven Saunan yrittäjä Eija Parkkinen on kunnostanut 12 asiakasta vetävää jokiristeilijää ja suunnitellut ohjelmaa matkailijoille. Heinolan Laivaosakeyhtiön 55-paikkainen m/s Pyhäjärvi valmistautuu aloittamaan risteilyt Virtakivelle ensi kesänä. Vuolenkoskella on avannut tänä kesänä uusi rantaravintola.

Viime kevään matkailumessujen perusteella moni veneilijä odotti uuden ja jännittävän kanavan avaamista innolla. Nyt suuri osa heistä on kesälomansa pitänyt. Kanavan avaaminen viivästyi ensin kesäkuun alusta heinäkuulle ja lopulta elokuun alkuun.

Venematkailussa Kouvola menetti tämän kesän. Sille ei voi mitään. Suuressa väylähankkeessa turvallisuus on täsmällisyyttä tärkeämpää. Sulkuporttien toiminnan varmistaminen on ollut syytä tehdä huolella.

Ainakin palvelujen kehittämiselle jää nyt aikaa. Kaupunkimarkkinoinnissa täytyy suunnata katse kohti seuraavaa veneilykautta. Hyvää kannattaa odottaa.

aapo.mentula@kouvolansanomat.fi

Luetuimmat