Pääkirjoitus: Koronatestauksen hiomiseen oli koko kesä aikaa, nyt näyttää että aika hukattiin – Kouvolassakin joutuu testitulosta odottelemaan

Koronatestauksen tahti on kiihtynyt elokuussa. Pohjois-Kymen sairaalassa Kuusankoskella otettiin jo viime viikolla päivittäin 80 testiä, ja tämän viikon maanantaina määrä nousi sataan. Myös Kymenlaakson keskussairaalassa Kotkassa testeillä on ollut kova kysyntä.

Toistaiseksi julkisella puolella ei Kymenlaaksossa pääse testiin muualla kuin näissä kahdessa paikassa. Kymsoten testien lisäksi on tarjolla yksityisten lääkärikeskuksien näytteenottoja.

Testauksen lisääntyminen on tietenkin hyvä asia. Jokaisen koronatartuntaa epäilevän on syytä käydä testissä oman, läheistensä ja yhteisön terveyden takia. Näytteenottokynnys täytyy pitää matalana.

Testikapasiteetin puute on osoittautunut ongelmaksi. Sekä Kuusankoskella että Kotkassa jonotetaan näytteenottoon. Ajanvarauksesta ei välttämättä saa aikoja samalle tai edes seuraavalle päivälle. Ruuhkaa on aiheuttanut liikkeellä oleva kesäflunssa sekä vielä käynnissä olevan lomakauden tuoma henkilökuntapula.

Ongelma on myös se, että sen jälkeen kun testiin on päässyt, tuloksia joutuu odottelemaan useita päiviä. Kymsote ostaa korona-analyysit Huslabilta, joka on ollut niin ruuhkautunut, että tulosten saaminen on kestänyt 3–4 päivää.

Testauksen tarvetta ja sen kehittämistä on korostettu keväästä saakka. Myös mahdollisesta toisesta aallosta on puhuttu riittämiin. On hämmästyttävää, ettei prosessia ole saatu hiottua kuntoon kesän aikana. Juuri nyt, kun koronatapausten määrä on kääntynyt nousuun, testauksen pitäisi olla timanttisessa kunnossa, jotta toinen aalto saataisiin estettyä.

Jos julkisen puolen pullonkauloja testauksessa tai näytteiden analysoinnissa ei saada muuten ratkaistua, pitää sairaanhoitopiirien harkita palveluiden ostoa yksityisiltä.