Pääkirjoitus: Hyvä että Kymsote varautui ajoissa koronatilanteen pahenemiseen – Samalla kannattaa ottaa oppia palveluverkkokaavailuihin

Sote-kuntayhtymä Kymsote ilmoitti kuluneella viikolla useista toimista, joilla se varautuu koronatilanteen pahenemiseen Kymenlaaksossa. Moni päätös näkyy suoraan kouvolalaisten palveluissa.

Perusterveydenhuollossa suljettiin terveysasemia. Kouvolassa meni perjantaina kiinni neljä terveysasemaa. Auki jäin vain kolme: Kouvolan asema Marjoniemessä, Katajaharjun Kuusankoskella ja Keltakangas. Sulkemisten tavoitteena on varmistaa, että sairaaloissa ja päivystyksissä riittää henkilökuntaa, lääkäreitä ja hoitajia. Loppuviikolla avattiin Kouvolassa ja Kotkassa infektiopäivystykset.

Myös erikoissairaanhoidossa tulee muutoksia. Vastaanottoja voidaan perua, ja esimerkiksi syöpäkontrolleja harkitaan tapauskohtaisesti. Myös näiden muutosten tarkoituksena on varata riittävästi hoitohenkilökuntaa ja tilaa koronapotilaiden hoitoon.

Toimet ovat järeitä ja vaikuttavat merkittävästi kouvolalaisten peruspalveluluihin. Myös tilanne on kuitenkin poikkeuksellinen: epidemiauhka on todellinen ja siihen varautuminen perusteltua. Vaikuttaa siltä, että Kymsoten ennakkosuunnitelma on maakunnan resursseihin nähden hyvä ja turvaa hoitoketjun toiminnan ainakin tiettyyn rajaan saakka epidemian mahdollisesti pahentuessa.

Myös suunnitelman nopea käyttöönotto on viisasta. Vaikka Kymenlaaksossa on varmistettu vain yksi koronatapaus, tilanne voi muuttua nopeasti. Ja kun tilanne on päällä, siihen on vaikea reagoida. Tämän ovat kokemukset muissa maissa osoittaneet. Esimerkiksi Italiassa hoitohenkilökunta on pitkään kamppaillut jaksamisen rajoilla.

Kun koronavirus jossain vaiheessa selätetään, on aika tehdä johtopäätöksiä. Kymsote uudistaa palveluverkkoaan. Muutoksissa on otettava huomioon, ettei nyt uhkaava virusepidemia todennäköisesti jää viimeiseksi. Mahdollisen epidemian keskellä pitää myös ottaa oppia siitä, miten tulevaisuudessa turvataan palveluita koko maakunnassa.

Luetuimmat