Kaupunki ei ole kiinteistöjen roskapankki

Sairaanhoitopiiri Carea haluaisi lahjoittaa Kouvolalle Pohjois-Kymen sairaalan tontin ja valtaosan alueella olevista rakennuksista. Carean haltuun jäisi Kuusankosken Sairaalanmäellä vain psykiatrinen sairaala.

Carean hallitus käsittelee ehdotusta perjantaina, ja sen jälkeen tarkoituksena olisi pyytää Kouvolalta lausunto suunnitelmista. Ensimmäiset kommentit saatiin kuitenkin jo ennen perjantain kokousta. Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka piti esitystä epärealistisena. Rahoitusjohtaja Tuukka Forsell puolestaan totesi, ettei kaupungilla ole mitään aikeita ottaa automaattisesti vastaan kaikkia kiinteistöjä ja maa-alueita.

Kouvolan linja on selkeä ja viisas. Tonttipaikkana Sairaalanmäki on hieno, mutta rakennuksissa piilee pommi. Osa niistä on purkukunnossa, osa vaatisi täydellisen peruskorjauksen.

Lahjoituksen vastaanottaminen toisi Kouvolalle kuluja. Vastaavasti läheskään kaikille rakennuksille ei olisi käyttöä. Lahjoituksen taustalla on se, ettei myöskään Carea tai vuoden 2019 alusta aloittava maakuntahallinto tarvitse rakennuksia ja haluaa päästä niiden kuluista eroon.

Kouvolan ei pidä alistua tarpeettomien kiinteistöjen roskapankiksi. Rakennuskanta kannattaa toki perata, ja pohtia onko niissä potentiaalia tulevaan käyttöön. Samoin tontin mahdollisuudet tulee punnita. Mikään automaatio lahjan vastaanottaminen ei voi olla. Tässä tapauksessa lahjahevosen suuhun kannattaa katsoa.

Petri Karjalainen

Petri Karjalainen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.