Pakolaiskiintiö ongelma sinisille

Sinisten ministeriryhmää johtava kulttuuri- ja Eurooppa-ministeri Sampo Terho vakuutti keväällä – tosin vielä perussuomalaisena – että pakolaiskiintiön nostamisesta ei ole hallituksessa keskusteltu eikä keskustella. Terhon kommentti oli vastaus sisäministeri Paula Risikon (kok.) ehdotukseen nostaa kiintiö 1 050:een. Nyt Terho joutuu siitä kuitenkin keskustelemaan, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) esitti kiintiön nostamista väliaikaisesti 2 000 pakolaiseen. Terho on jo tyrmännyt ehdotuksen.

Sipilän ehdotus on poliittisesti mielenkiintoinen. Hän on sen tehdessään hyvin tiennyt, miten sinisten ryhmä siihen suhtautuu. Tekikö hän sen humanistisista syistä, kuten pari vuotta sitten tarjotessaan omaa taloaan turvapaikanhakijoiden käyttöön, vai olivatko taustalla poliittiset tarkoitusperät? Perussuomalaisten nykyinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho epäilee puolueensa Suomen uutiset -lehdessä vahvasti jälkimmäistä vaihtoehtoa. Halla-aho pohtii mahdollisuutta, ettei ehdotus ole aito vaan että Sipilä tarjoaa sinisille mahdollisuuden estää esityksen toteutuminen ja siten nostaa profiiliaan.

Jos keskusta ja kokoomus lähtevät tosissaan ajamaan kiintiön nostamista, käy tilanne hankalaksi sinisille. Moni heistä on noussut eduskuntaan pakolaisasian avulla. Siitä lipsuminen ei näyttäisi äänestäjissä hyvältä.

Tosin kyse ei lopulta ole isosta asiasta. Kiintiön lisäys, 1 250 ihmistä, olisi mitätön määrä 15 000 turvapaikanhakijan joukossa. Kiintiöpakolaiset ovat vieläpä niitä, jotka kelpaavat useimmille maahanmuuttokriittisillekin. Taustat ja motiivit on selvitetty jo leireillä ennen Suomeen tuloa.

Markku Kumpunen markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.