Pääkirjoitus: Kouvolan ei kannata jäädä surkuttelemaan väestöennustetta, vaan tehdä kaikkensa, ettei ennuste toteudu — Itärata voi kääntää kehitystä

Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI julkisti torstaina ikävän ennusteen Kouvolan väestökehityksestä. MDI arvioi, että Kouvolan väkiluku laskee vuoteen 2040 mennessä 12 500 henkeä. Kun asukkaita on nyt noin 83 000, olisi heitä reilun parinkymmenen vuoden kuluttua hieman yli 70 000.

Näillä luvuilla Kouvolan kehitys olisi suhteellisesti heikointa tutkittujen 23 kaupungin joukossa. Kymenlaakson maakunnan väkiluku vähenisi ennusteen mukaan noin 24 000 henkeä.

Pitkän ajan ennusteissa voi olla isoja marginaaleja. Arviota tukee kuitenkin se, että MDI tuntee Kouvolan. Konsulttitoimisto perehtyi kolme vuotta sitten Kouvolan tilanteeseen ja sparrasi kaupunkia elinvoiman kehittämisessä puolen vuoden ajan.

Sinänsä väkilukuennuste ei yllätä: väki on vähennyt tasaisesti jo useita vuosia. Luvuista vain tulee hätkähdyttävämpiä, kun katse kohdistetaan parikymmentä vuotta eteenpäin. Tässä on myös pitkän ajan ennusteiden hyöty: ne näyttävät mitä tapahtuu, ellei löydy oikeita keinoja kehityksen kääntämiseen.

Asukasmäärä liittyy kiinteästi kaupungin talouteen. Talous ei voi kohentua, jos veronmaksajat vähenevät. Myös palveluita täytyy sopeuttaa, jos niiden käyttäjiä on vähemmän. Ja kun sopeuttaminen tarkoittaa palveluiden karsimista tai siirtämistä kauemmaksi, kaupungin vetovoima heikkenee.

Kouvolan täytyy kaikessa päätöksenteossa peilata vaikutuksia väestökehitykseen. Surkuttelemaan ei kannata jäädä, vaan pyrkiä siihen, ettei ikävä ennuste toteudu. Mahdollisuuksia muutokseen on. Esimerkiksi alkavan kesän asuntomessut Korialla on yksi iskun paikka, kun Kouvolaan tulee tuhansittain kävijöitä muualta Suomesta.

Rohkaiseva oli myös HS:n kertoma tieto siitä, että Porvoon kautta Kouvolaan kulkeva itärata voi nousta parhaillaan koottavan hallituksen ohjelmaan. Jos itärata toteutuu, on Kouvola tulevaisuudessa aiempaa houkuttelevampi asuinpaikka esimerkiksi pääkaupunkiseudulla työssä käyville.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset