Ministerin on itse harkittava

Ainakin yhdeksän hallituksen ministeriä aikoo pyrkiä kotikuntansa valtuustoon huhtikuun vaaleissa. Määrä saattaa vielä nousta, sillä kaksi ministeriä vielä harkitsee asiaa. Toinen heistä on Kaakkois-Suomen vaalipiiriä edustava ympäristö- ja maatalousministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.). Sen sijaan toinen vaalipiirin ministeri, oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) on jo ilmoittanut ehdolle asettumisestaan.

Ministerin ehdokkuus on monipiippuinen juttu. Valtioneuvoston jäsenten kiireinen aikataulu, matkat ynnä muut velvollisuudet johtavat siihen, ettei aika riitä kotikunnan asioiden hoitamiseen. Ministerin roolina onkin usein toimia ääniharavana, jonka paikan valtuustosalissa ottaa varamies. Ehdokkaiksi aikovien ulkoministeri Timo Soinin (ps.) ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäsen (kok.) työhön kuuluu olennaisesti matkustaminen, ja siksi osallistuminen kotikunnan asioihin voi olla pintapuolista.

Toisaalta valtuutettuna ministeri saa käytännön tuntumaa ja näkemystä siihen, millaista kunnalliselämä käytännössä on ja miten hänen ministeriössä tekemänsä päätökset vaikuttavat. Myös palaute valtiovaltaan päin toimii suoraan, kun ministeri istuu valtuustossa.

Ministerin oikeutta asettua ehdolle ei silti pidä mitenkään rajoittaa. Jääviyden tapaan harkinta on jätettävä ministerille itselleen. Jos hän oikeasti uskoo voivansa hoitaa useita vastuullisia tehtäviä yhtä aikaa, niin ehdokkuudesta ei ole mitään syytä kieltäytyä. Pitää myös muistaa, että ministeripesti saattaa loppua jo huomispäivänä. Uusien valtuutettujen toimikausi ulottuu joka tapauksessa seuraavalle hallituskaudelle.

Markku Kumpunen markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.