Pääkirjoitus: Kouvolassa on lykätty ikäviä päätöksiä — Nyt niitä täytyy tehdä kerralla useampia

Kouvola julkisti torstaina sekä pahasti alijäämäisen tilinpäätöksen että korjausehdotuksen talouden oikaisemiseksi. Viime vuonna talous painui 26 miljoonaa euroa miinukselle.

Vs. kaupunginjohtaja Tuukka Forsell esittää lääkkeeksi kunnallisveron korotusta, henkilöstön vähentämistä sadan henkilötyövuoden verran, eri palveluverkkojen karsimista sekä ei-lakisääteisten palvelujen ja avustusten kriittistä arviointia. Lisäksi kiinteistöjä myytäisiin ja purettaisiin, virkoja jätettäisiin täyttämättä ja henkilöstöä mahdollisesti lomautettaisiin myöhemmin.

Kokonaisen prosenttiyksikön veronkorotus kuulostaa suurelta. Onko kyseessä perinteinen neuvottelukikka, jossa esittämällä isoa korotusta saadaan siitä puolet? Puolen prosenttiyksikön korotuksesta ryhmien välillä voi syntyä sopu, isommasta tuskin.

Tosiasia on kuitenkin se, että Kouvolan talousahdinkoa on hyvin vaikea ratkaista ilman veronkiristystä. Samalla täytyy harkita, miten pahan kolauksen korotus aiheuttaa Kouvolan houkuttavuudelle asuinpaikkana. Kannattaa myös muistaa, että kiinteistöverot ovat Kouvolassa maan kärkiluokkaa.

Forsellin esittämä säästötavoite on iso, 20 miljoonaa euroa vuositasolla. Keinolistassa ei sinänsä ole mitään uutta. Vastaavia ehdotuksia on tehty aiemminkin, mutta esimerkiksi palveluverkkojen perkaaminen on edennyt kovin hitaasti, mikä on osaltaan syynä nykyiseen taloustilanteeseen.

Ikävien päätösten lykkääminen johtaa nyt siihen, että kerralla täytyy tehdä useita kuntalaisia rokottavia ratkaisuja: heikentyvistä palveluista maksetaan entistä enemmän.