Pääkirjoitus: Maakuntakeskustelu kuumeni kaakossa

Kymenlaakson maakunnassa on Iitin Päijät-Hämeeseen lähdön jälkeen kuusi kuntaa, yksi pohjoisessa ja viisi etelässä.

Kymenlaakso on vahvasti jakautunut. Hyvällä tahdollakaan ei voida puhua helposta ja vaivattomasta yhteistyöstä etelän ja pohjoisen välillä. Tälläkin hetkellä tapellaan — sananmukaisesti — muun muassa itäisestä ratayhteydestä, maakuntaliiton toimintojen sijoittamispäätöksestä ja sote-palveluista.

Kymmenen kouvolalaista kaupunginvaltuutettua otti perjantaina Kouvolan Sanomien yleisönosastopalstalla kantaa Kaakkois-Suomen maakunnan puolesta. Valtuutetut pitävät ajatusta Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon muodostamasta maakunnasta kiinnostavana, mutta ei ainoana vaihtoehtona.

Perusteena uuden kuvion miettimiselle on juuri Kymenlaakson sisäinen tilanne. Valtuutetut kirjoittavat, että ”tuntuu siltä, että emme pääse juuri mistään asiasta yhteisymmärrykseen Kymenlaaksossa”.

Jatkokysymys kuuluu tietysti, olisiko pohjoisen ja eteläisen Kymenlaakson helpompi löytää yhteisymmärrys osana nykyistä suurempaa maakuntaa.

Myönteiseen vastaukseen päätyminen on kovin vaikeaa, sillä Kouvolan ja Kotkan kiistoissa on kysymys paljon muustakin kuin pelkistä hallintorajoista. Toki tilanteen voisi kuvitella olevan nykyistä helpomman siinä tapauksessa, jos eteläinen ja pohjoinen Kymenlaakso olisivat hallinnollisesti erillään.

Kymenlaakson maakuntajohtaja Jaakko Mikkola tyrmäsi omassa yleisönosastokirjoituksessaan Kymenlaakson suuntautumisen itään. Hänen mielestään Kymenlaakso on kiinteä osa eteläistä Suomea.

Mikkolan mielestä Kaakkois-Suomen maakunta olisi sisäisiä ristiriitoja tulvillaan.

Vanha totuus sanoo, että naapureitaan ei voi valita. Kaikkien elämää kuitenkin helpottaisi, jos naapureiden kanssa tulisi toimeen.