Pääkirjoitus: Halonen puuttui päivänpolitiikkaan

Presidentti Tarja Halonen puuttui varsin poikkeuksellisella tavalla ajankohtaiseen poliittiseen asiaan. Halonen otti vahvasti kantaa ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toimintaan liittyviin tutkimuksiin. Halonen asettui Haaviston puolelle hämmentävällä tavalla.

Halonen sanoi Ylen ykkösaamussa, että hänen ystävänsä ovat kyselleet, ”tälläkö Haaviston seuraavaa presidentinvaalikampanjaa koetetaan kammeta”. Lisäksi Halonen rinnasti al-Hol-kiistaa yli 20 vuotta sitten tehtyyn selvitykseen jalkaväkimiinoista. Halosen mukaan myös tuolloin "osalla diplomaateista oli voimakas käsitys siitä, mikä on oikein”.

Halosen sanomisista herää lukuisia kysymyksiä. Onko Halosella tarkempaa tietoa al-Holiin liittyvistä tapahtumista, kun hän asettuu näin voimakkaasti tutkinnan alla olevan ulkoministerin puolelle? Miksi presidentti latistaa arvovaltaansa lausumalla julki ystäviensä kanssa käymiään keskusteluja, joiden pohjalta hän kyseenalaistaa ja politisoi asioiden selvittämisen? Miten jalkaväkimiina-asia, joka ei synnyttänyt mitään vakavan jälkiselvittelyn tarpeita, vertautuu al-Holiin, jossa perustuslakivaliokunta tutkii parhaillaan Haaviston toimien lainmukaisuutta? Miksi Halonen ei antanut perustuslakivaliokunnalle työrauhaa?

Jos Halosen ystävät spekuloivat presidenttipelillä, osallistui Halonen siihen kommenteillaan itsekin. Se kertoo varsin kovasta halusta ottaa kantaa asiaan, jossa vaikeneminen olisi ollut viisautta.

Halonen kehui Ylen ykkösaamussa seuraajansa Sauli Niinistön toimintaa repivän ilmapiirin rauhoittamisessa. Tuossa voisi olla Halosellekin ohjetta. Al-Holissa merkittävä kynnys on jo ylitetty, kun perustuslakivaliokunta tutkii asiaa. Hutkijat saavat lisää virtaa, kun presidenttikin alkaa jo jakaa omia tuomioitaan.

pekka.lakka@kaakonviestinta.fi