Pääkirjoitus: Koulupsykologien lomautus pidentää jonoja

Kouvolan kaupunki aikoo lomauttaa kolmeksi viikoksi muun muassa koulupsykologit. Sen sijaan esimerkiksi pysäköinnintarkastajia ei aiota lomauttaa ollenkaan.

Tähän raflaavaan vastakkainasetteluun — ei niin yllättäen — puuttui myös Suomen Psykologiliitto, joka vaati Kouvolaa luopumaan koulupsykologien lomautuksista. Liiton mukaan lomautus tekee lainmukaisesta toiminnasta käytännössä mahdotonta.

Psykologien lomautusten vaikutuksia lasten ja nuorten hyvinvointiin ei voida heti mitata. Kouvolan vt. johtava koulupsykologia Julius Väliaho toteaa tämän päivän Kouvolan Sanomissa, että vaikutukset näkyvät vasta pitkällä aikavälillä.

Tämä vaikutusten välitön näkymättömyys tekee esimerkiksi koulupsykologien lomauttamispäätöksestä kärjistettynä helpon.

Päättäjien on tiukassa taloudellisessa pakkoraossa helppo nähdä, että kun lomautuksista ei ole ehkä välitöntä haittaa, voidaan kolme viikkoa selvitä ilman koulupsykologejakin.

Sekin voi painaa vaa’assa, että kun Kouvolassa koulupsykologeilla on 14 virkaa, naapurikaupunki Kotkassa heitä on vain yksi. Tosin etelässä koulupsykologien palveluja hankitaan myös ostopalveluina.

Kouvolan tilanne on kohentunut viime vuosina. Siitä huolimatta Kouvolassa on tällä hetkellä 140 oppilaan jono koulupsykologeille. Lomautusten arvioidaan kasvattavan jonoa 40:llä oppilaalla 180:een.

Varsinkin tällaisissa tapauksissa on hyvä pohtia yhä sitä, olisiko kaupungin viisainta pitää huoli palveluista vai panna paukkuja yhä kiinteistöihin.

Esimerkiksi peruskouluja jää monen mielestä Kouvolaan yhä liikaa. Koulut ovat toki tärkeitä, mutta jos vastakkain ovat palvelut ja seinät, valinta lienee helppo.