Pääkirjoitus: Koronavirus keskittää päätösvaltaa Kouvolassa

Koronaviruspandemian yksi paikallinen seuraus on päätösvallan keskittyminen. Esimerkiksi kaupunginvaltuusto, kaupunginhallitus ja lautakunnat siirtyvät Kouvolassa koronatauolle.

Luottamushenkilöiden normaalisti tekemät päätökset siirretään – lain rajoissa – ylimpien viranhaltijoiden tehtäviksi.

Tämä ei suinkaan tarkoita sitä, että viranhaltijat voivat päättää kaikesta. Heidän päätettävikseen tulevat poikkeustilanteessa vain välttämättömimmät asiat, jotka on pakko tehdä kaupungin toimintojen pyörimiseksi edes jollakin tavalla.

Ensimmäisenä vallan delegoimisesta viranhaltijalle Kouvolassa päätti tekninen lautakunta tiistaina. Poikkeustilanteen aikana tekninen johtaja Hannu Tylli tekee tarvittavat päätökset.

Lautakunnan jäsenet saavat päätökset tiedoksi, ja lautakunnalla on otto-oikeus päätöksiin. Jos luottamushenkilöt katsovat, että viranhaltijan päätöksessä on jotain hämärää, asia otetaan uuteen käsittelyyn.

Vastaavan päätöksen tekevät piakkoin kaikki muutkin luottamushenkilöiden päätöksentekoelimet.

Tässä vaiheessa delegointipäätösten jälkeisestä aikataulusta on selvillä vain se, että seuraava valtuuston kokous pyritään pitämään kesäkuun 8. päivänä.

Vielä tämän viikon alussa kaupungin johdossa pohdittiin luottamushenkilöiden päätösvallan keskittämistä yhdelle päätöksentekoelimelle eli kaupunginhallitukselle. Tästä kuitenkin luovuttiin.

Olennaista poikkeuksellisessa valtakuviossa on, että viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden välille ei tule tietokatkosta. Kuntapoliitikkojen on oltava koko ajan kartalla päätöksistä ja niiden perusteista.

Ainakin etukäteen näin näyttää olevankin.