Pääkirjoitus: Kouvolalla edessä vaikea syksy

Kouvolan päätöksentekokoneisto palaa parin kuukauden kesälomalta elokuussa. Esimerkiksi kaupunginhallituksen ensimmäinen kokous on puolentoista viikon päästä maanantaina 12. elokuuta.

Viranhaltijat ja luottamushenkilöt eivät pääse helpolla loppuvuoden aikana. Haasteita on kertynyt päättäjien pöydälle vino pino.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen (sd.) totesi Kouvolan Sanomien haastattelussa vajaat kaksi viikkoa sitten, että tasapainoisen talousarvion tekeminen ensi vuodeksi on Kouvolalle syksyn ehdottomasti tärkein tavoite.

Helmisen mielestä pelkästään säästämällä budjettia ei saada ojennukseen, vaan menojen karsimisen lisäksi päättäjien on löydettävä jostakin lisätuloja. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi verotulojen tai konserniyhtiöiden osinkojen kasvattamista.

Kouvolan tuloveroprosentti on tällä hetkellä 20,75. Suomen 20 suurimmasta kaupungista tällä hetkellä kovimmin verotetaan Kotkassa, jossa veroprosentti on 21,50. Lappeenrannassa, Seinäjoella ja Rovaniemellä veroprosentti on 21.

Kouvolan viime vuosia on leimannut talouden ennakoinnin vaikeus. Esimerkiksi verotulojen ennakointi meni viime vuodelta pieleen yli seitsemällä miljoonalla.

Viime vuoden tulos painui miinukselle 26 miljoonaa euroa. Kaikki lienevät varmasti sitä mieltä, että tällainen meno ei voi jatkua.

Tavoitteesta on yksimielisyys, mutta keinoista on lähinnä ideologisista syistä erilaisia näkemyksiä. Joillekin veronkorotus on kirjaimellisesti punainen vaate, jota ei kaupungin kannata päälleen pukea.

Säästämisessäkin tosin tulee ennemmin tai myöhemmin pää vetävän käteen.

Luetuimmat

Kommentoidut