Pääkirjoitus: Mäkikylän biolaitoksen myynnissä on ostajan markkinat

Toukokuussa 2011 Kouvolan Sanomat kertoi Mäkikylän biokaasulaitoksen aloittamisesta. Tuolloin laitos, joka käsitteli yhteismädätyksenä puhdistamolietettä, biojätettä ja tuorerehua, oli ensimmäinen laatuaan Suomessa.

Kuluneet vuodet eivät ole olleet helppoja. Viisastenkiveä laitoksen voitolliseen pyörittämiseen ei ole löydetty. Tämän takia nykyinen omistaja Kouvolan Vesi etsii laitokselle uutta ostajaa.

Aiemmin tänä vuonna forssalainen Envor Group voitti kilpailutuksen Mäkikylän jätevedenpuhdistamon lietteiden käsittelystä. Yrityksen toimitusjohtaja Juha Strandberg vahvistaa, että Envor on kiinnostunut myös biokaasulaitoksen ostamisesta.

Luontevaa olisi, että jätevedenpuhdistamon liete käsiteltäisiin vieressä olevassa biolaitoksessa. Envor Group olisi tässä mielessä luonteva ostaja.

Envor aikoo kuitenkin kuljettaa lietteen ainakin aluksi Forssaan omaan biokaasulaitokseensa. Bisneksen kannalta tämä lienee ymmärrettävää, mutta lietteen kuljettaminen vajaan 200 kilometrin päähän on varsin kaukana bioenergian ilmastoystävällisestä tavoitteesta.

Jälkiviisaasti on helppo sanoa Mäkikylän biokaasulaitoksen perimmäiseksi ongelmaksi sen, että siitä tehtiin alun alkaen liian pieni. Biotalous oli 2010-luvun alussa ottamassa ensimmäisiä askeliaan Suomessa, joten varovaisuuteen oli luonnolliset syynsä.

Jos Mäkikylän biokaasulaitokselle löytyy ostaja, on ensimmäisenä edessä isoja investointeja laitoksen kapasiteetin ja kilpailukyvyn nostamiseksi.

Kaupankäynnissä on nyt pikemmin yhden ostajan kuin myyjän markkinat. Voinee arvata, että kaupunki haluaa tappiollisesta laitoksesta eroon lähes hinnalla millä hyvänsä.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset