Pääkirjoitus: Kouluissa ja päiväkodeissa todetut jatkotartunnat huolestuttavat Kouvolassa – Juuri nyt koronauupumuksen ei saisi antaa vaikuttaa

Kouvolassa kuultiin tällä viikolla huolestuttavia koronauutisia. Päivittäin todettujen koronatapausten määrä on pysynyt korkeana. Lisäksi kaupunki tiedotti ensimmäistä kertaa jatkotartunnoista kouluissa ja päiväkodeissa.

Jatkotartunta tarkoittaa, että korona on puhjennut esimerkiksi koulussa altistuneelle henkilölle. Tällaisten tapausten osuus on toistaiseksi melko pieni – loppuviikon tietojen perusteella Kouvolassa kolme henkilöä koulussa tai päiväkodissa altistuneista on saanut koronan.

Tartuntoja pyritään ehkäisemään karanteeneilla, joissa kokonaisia luokkia siirretään etäopetukseen. Karanteenissa on Kouvolassa satoja oppilaita. Perjantaina siirryttiin astetta kovempiin keinoihin, kun Eskolanmäen koulussa kaikki oppilaat neljännestä luokasta yhdeksänteen määrättiin viikoksi etäopetukseen. Kaikkiaan Eskolanmäessä etäopetuksessa on ensi viikolla 350 oppilasta.

Päätös oli eittämättä oikea varotoimi. Vastaaviin täytyy varautua myös muissa kouluissa lähiviikkoina.

Samaan aikaan rokoterintamalta tuli kahdenlaisia uutisia. EU hyväksyi brittiläis-ruotsalaisen Astra Zenecan koronarokotteen, johon myös Suomi tukeutuu vahvasti. Yhtiö kertoi kuitenkin aiemmin viikolla, että se pystyy toimittamaan odotettua hitaammin rokotteita Suomeen ja muualle EU:hun.

Rokotevajeesta oli tietoja jo aiemmin. Esimerkiksi Kymenlaaksoon tulee helmikuun alussa parituhatta rokoteannosta vähemmän kuin toivottiin. Hitaammasta tahdista huolimatta suunnitellusta rokotusjärjestyksestä kannattaa pitää kiinni ja mahdollisimman monen kannattaa rokote ottaa.

Huolestuttavien uutisten keskellä on vaarana tietynlainen koronauupumus, joka voi johtaa piittaamattomuuteen. Juuri nyt on kuitenkin syytä pitää kiinni kaikista koronarajoituksista ja varotoimista. Myös hallitus voisi miettiä, millä tavalla suomalaisia voisi myönteisellä tavalla kannustaa pitkittyvän koronatilanteen sietämiseen. Tähän asti on tarjottu lähinnä keppiä ja maalailtu uhkakuvia – myös porkkana ja kiitokset voisivat olla paikallaan.

Oikaisu 31.1. kello 15.05: Jutussa luki virheellisesti, että kolme prosenttia Kouvolan kouluissa tai päiväkodeissa altisuneista olisi saanut koronatartunnan. Oikea luku on kolme henkilöä.