Nuoret ovatkin tyytyväisiä

Suomalaispokien tilannetta on surkuteltu julkisuudessa viime aikoina useasti. Kuntavaalipuheissakin poikien oppimisvaikeudet ja syrjäytymisuhka nousivat voimakkaasti esiin. Keskiviikkona julkistettu 15-vuotiaiden nuorten hyvinvointia selvittänyt Pisa-tutkimus piirtää tilanteesta – onneksi – aivan toisenlaisen kuvan. Suomalaiset nuoret ovat tyytyväisiä elämäänsä ja erityisesti pojilla menee heidän omasta mielestään erittäin hyvin. Yli puolet pojista vastasi näin.

Pisa-2015-tutkimus on hyvin kattava. Se tehtiin 72 maassa ja Suomestakin siinä oli mukana lähes 6 000 nuorta. Tässä isossa joukossa suomalaisnuoret sijoittuivat tyytyväisyysasteikolla viidensiksi. Erittäin tyytyväisiä oli jopa 45 prosenttia vastaajista.

Kun muut elämäänsä tyytyväisimmät nuoret asuvat Dominikaanisessa tasavallassa, Meksikossa, Costa Ricassa ja Kroatiassa, on tyytyväisyydessä kyse muustakin kuin vain elintasosta tai aineellisesta hyvinvoinnista. Niilläkin on merkityksensä, mutta Suomessa suhtautuminen nuoriin on avoimempi ja luottavaisempi kuin monissa muissa maissa. Ja lopputulos on mitä mainioin: Elämäänsä tyytyväiset oppilaat saavat maailman parhaimpiin kuuluvat oppimistulokset. Aasian suunnalla päästään samalle tasolle, mutta hirvittävällä nuoria ahdistavalla pinnistämisellä.

Erikoista täkäläisessä koulumenestyksessä on, että se saavutetaan ainakin näennäisesti ”puolivaloilla”. Tutkimuksen suomalaisten nuorten motivaatio koviin suorituksiin on vertailumaista jopa kaikkein pienin. Ristiriitaisen asetelman takana voi olla se, että murrosikäiselle nuorelle innostuksen näyttäminen ei vain ole ”katu-uskottavaa”.

Markku Kumpunen markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.