Pääkirjoitus: Kouvolan kannatti järjestää asuntomessut

Kouvolan kaupungin nettokustannus viime kesänä asuntomessuista oli 2,1 miljoonaa euroa. Kaupungin kulut olivat 2,76 miljoonaa euroa ja tulot 636 000 euroa.

Kaupunki sijoitti varsinaisten messukulujen lisäksi noin 6 miljoonaa euroa, muun muassa viherrakentamiseen ja vesi-, viemäröinti- ja katuverkostotöihin.

Vaikka kaupunki jäi euroissa miinukselle, todellinen messujen arvo paljastuu, kun tarkasteluun otetaan seudun yrityselämään jäänyt euromäärä. Kävijätutkimuksen perusteella messuvieraat käyttivät yhteensä noin 12 miljoonaa euroa, josta messualueen ulkopuolella noin 7 miljoonaa euroa. Ravintoloissa ja kahviloissa syötiin ja juotiin 1,5 miljoonalla, majoituspalveluja käytettiin 1,5 miljoonalla ja kauppaostoksiin kului 1,2 miljoonaa euroa.

Lisäksi vieraat käyttivät rahaa polttoaineisiin ja matkalippuihin, pysäköintiin ja kulttuuriin.

Ennen messuja arvioitiin, että kaupunki saa messujen lipputulo-osuudesta ja pysäköinnistä tuloja noin 500 000 euroa. Lipputulo-osuus oli reilut 376 000 euroa ja pysäköintitulot reilut 192 000 euroa, joten tavoite ylittyi kirkkaasti.

Messujen onnistumista voisi kyynisesti arvioida vertaamalla Kouvolaa muihin järjestäjäkaupunkeihin.

Suomen kaupungit eivät lähde samalta lähtöviivalta samanpituiselle matkalle, joten yksi yhteen -vertailujen tekeminen on siinä mielessä epäreilua. Toki muiden tekemästä hyvästä työstä voidaan ottaa oppia Kouvolan seudulla. Tämä pätee totta kai myös toisinpäin.

Kouvolalle merkittävin anti messukesältä oli eurojen lisäksi näkyvyys. Messuja pääasiassa kiiteltiin, ja kaupunki sai näin kovasti kaipaamaansa myönteistä huomiota.